Overslaan en naar de inhoud gaan

ET’ Air - Basisopleiding Binnenluchtkwaliteit in bouw- en renovatieprojecten.

Omschrijving

Volgens recente studies kan vervuilde binnenlucht niet alleen leiden tot medische klachten, ook lopen de sociale en economische kosten van vervuilde binnenlucht tot in de miljaren euro’s elk jaar. In samenwerking met partners uit Frankrijk en Wallonië lanceert Embuild Oost-Vlaanderen een nieuwe opleiding. Het gaat om de eindresultaten van het ET’Air project dat heeft ingezet op het bundelen van knowhow over de grenzen heen. Daarbij is het cruciaal om blijvend het belang van een gezonde luchtkwaliteit in gebouwen te onderlijnen. Want het gaat niet alleen om luchtdeeltjes van virussen zoals corona, maar evengoed om vochtproblemen, oudere verwarmingstoestellen en heel wat materialen die de luchtkwaliteit beïnvloeden.

 

De nieuwe opleidingsmodule is daarom voor elke bouwprofessional het vertrekpunt bij uitstek. Want de potentiële vervuilers zijn legio. Zeker in drukke gebouwen waar heel wat mensen verzamelen. Maar denk eveneens aan verf, vloerbekleding, meubels, poetsproducten, luchtverfrissers, stiften enz. In oudere woningen kunnen oude gasverwarming en vochtproblemen in bijv. de badkamer nefast zijn voor het binnenklimaat. Kortom, er kunnen zich vervuilende stoffen opstapelen door aanwezige materialen en door het gebruik en het onderhoud van het gebouw. Daarom helpt de opleiding om de juiste strategieën in te zetten naargelang de specifieke vervuilers in een gebouw. Zo is het gebruik van laag emitterende materialen van groot belang en dien je te veel vocht in huis te vermijden.

 

De basiscursus «Binnenluchtkwaliteit (BLK) in bouw- en renovatieprojecten» van het ET’Air-project is de deelnemers een globale visie te geven op BLK-kwesties.

De basismodule is verdeeld in drie reeksen met de volgende pedagogische doelstellingen: achtergrond en problematiek van BLK, gevolgen van slechte BL, en bouwen aan een BLK-strategie.

Na afloop van de basismodule krijgt je toegang tot de verschillende opleidingstools die in het kader van het ET’Air-project zijn ontwikkeld.

Programma

De basismodule wordt over een halve dag gegeven en bestaat uit:

  • een inleiding
  • drie sessies:

- sessie 1: BLK-context en uitdagingen

- sessie 2: luchtverontreiniging binnenshuis op het terrein

- sessie 3: een BLK-strategie opbouwen

  • een conclusie

Data

26/04/2023 08:30 - 12:30
Zwijnaarde

Partners / Subsidiemogelijkheden

  • Cevora
  • Constructiv
  • KMO-Portefeuille

Inschrijven

Praktische informatie

Startdatum: 26/04/2023

Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
België

Milieu
Prijs leden:
€105
Prijs niet-leden:
€127
12 Vrije plaatsen
Uiterste datum inschrijving
Inschrijven

Meer informatie

Organisator:
Embuild Oost-Vlaanderen
Ondernemingsnummer:  0807742160
DVO-nummer:  DV.O106694
KMO thema:  Duurzaamheid
Opleidingsverantwoordelijke:
Els Cannaerts
Opleidingsadviseur