Overslaan en naar de inhoud gaan

3 op de 4 bouwbedrijven zoeken nieuwe medewerkers

3 op de 4 bouwbedrijven zoeken nieuwe medewerkers

De Confederatie Bouw becijferde dat drie op de vier bouwbedrijven actief op zoek zijn naar personeel. Ze herhaalt dat het dringend tijd is om de vele werkzoekenden en inactieven te activeren richting jobs.

Uit de laatste conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw blijkt dat 75% van de bouwondernemingen momenteel één of meerdere vacatures heeft openstaan.

Dat blijft niet zonder gevolgen voor de consument: een kwart van de bouwbedrijven beperkt hun offertes, terwijl één vijfde de leveringstermijnen verlengt.

56% van de aannemers zoekt hun personeel vooral via mond-tot-mondreclame, 42% via de VDAB, 13% via rekrutering in het buitenland (voornamelijk bij gedetacheerden) en 12% door hogere lonen aan te bieden.

Constructiv lanceerde eind september 2021 de gratis app BILDR. Met die app wil de sectororganisatie een antwoord bieden op de stijgende vraag naar bouwvakarbeiders.

Ontdek hoe BILDR je in contact kan brengen met geïnteresseerde werkzoekenden

18.500

Momenteel zijn er 18.500 openstaande vacatures in de bouw, 7.000 meer dan één jaar geleden

Momenteel zijn er 18.500 openstaande vacatures in de bouw, 7.000 meer dan één jaar geleden. Daarenboven werd de sector de afgelopen weken nog eens extra geteisterd door de vierde coronagolf:

  • Ruim 6 op de 10 bouwbedrijven kampten de afgelopen weken met één of meerdere afwezigen als gevolg van corona zelf of de daaraan verplichte quarantaine, bijvoorbeeld wanneer een kind erdoor getroffen was 
  • en 4 op de 10 bouwbedrijven moesten werknemers op tijdelijke werkloosheid plaatsen als gevolg van corona. Ter vergelijking: in september ging het om slechts 11%.

De Confederatie Bouw herhaalt de boodschap dat de sector elke kandidaat met open armen verwelkomt. Iemand die zin heeft om te werken, is steeds welkom in de bouw. Bouwbedrijven zorgen zelf wel voor de nodige opleiding. Daarom wordt het volgens de sectorfederatie dringend tijd om de vele werkzoekenden en inactieven te activeren richting jobs.

Bekijk het interview van Niko Demeester (gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw) met Kanaal Z (2 minuten)

De Confederatie Bouw raadt de overheden aan een stevig tandje bij te steken, zeker omdat er al jaren ondergeïnvesteerd wordt in ons land

6 miljard

Voor de periode 2021-2026 is er om en bij de 6 miljard relancegeld voorzien. Onder andere voor het duurzaam maken van woningen en gebouwen, en voor infrastructuurwerken.

Slechts een kwart van de bouwfirma’s merkt momenteel al een effect van die relanceplannen op het volume van de overheidsopdrachten en bovendien is dat effect dan nog meestal beperkt of matig, zo blijkt uit de enquête van de Confederatie. Ook hier raadt de sectorfederatie de overheden aan een stevig tandje bij te steken, zeker omdat er al jaren ondergeïnvesteerd wordt in ons land.

Prijsstijgingen

Wat de prijsstijgingen van de bouwmaterialen betreft, is er sprake van een lichte verbetering. Met deze nuance: ze blijken iets minder uitgesproken dan bij gelijkaardig onderzoek in september van dit jaar.

Toch ziet nu nog steeds 53% van de aannemers prijsstijgingen van bouwmaterialen, tegenover 59% in september. Ook de levertermijnen van bouwmaterialen blijken licht te verbeteren. 54% van de bouwbedrijven spreekt van een verlenging met meer dan 2 weken (tegenover 62% in september) en 31% gewaagt van een verlenging van meer dan 4 weken (tegenover 36% in september). Globaal gezien blijft het qua prijs en levertermijn van bouwmaterialen toch problematisch, ondanks deze beperkte verbeteringen.