Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw-iD doet aan herbebossing van het Amazonewoud

Bouw-iD doet aan herbebossing van het Amazonewoud

Al meer dan 13 jaar bouwt Bouw-iD - ons lidbedrijf uit Deinze - letterlijk aan de toekomst van haar klanten. Toch is er geen ontkennen aan: als ondernemers kunnen ze de verandering van het klimaat niet langer negeren en willen ze op een duurzame manier nadenken over de sector. De zoektocht naar een manier om een inspanning te doen voor het behoud van onze planeet, bracht hen tot de samenwerking met het Belgische "Go Forest", hun partner in herbebossing met impact.

Bouw-iD doet aan herbebossing van het Amazonewoud

Bouw-iD x Go Forest

'Als onderneming willen we blijven groeien, maar voor wat hoort wat. Als je weet dat 65% van de biodiversiteit op amper 50 jaar verloren is gegaan, kunnen we bij Bouw-iD niet langer stilzitten,' aldus Guy Speltdooren, gedelegeerd bestuurder van Bouw-iD.


Lees ook: Gents herenhuis straalt pracht van weleer uit


Deze visie bracht hen bij het Belgische "Go Forest", als partner die de bewoonbare oppervlakte van het project van hun klanten vertaalt in de aanplanting van bomen. En dit in de gebieden waar de bebossing de meeste invloed heeft op het klimaat. Zo bouwt Bouw-iD samen met Go Forest aan de herbebossing van het Amazonewoud in de Peruviaanse regio Tambopata. Grootschalige ontbossing en bosbranden ontnemen daar niet alleen voedsel van dieren en mensen, ze doen ook onnodig veel CO₂ vrijkomen. De herbebossing van het Amazonewoud is daarom niet alleen cruciaal voor onze planeet, maar ook voor de plaatselijke natuur, en de lokale bevolking.

Als je weet dat 65% van de biodiversiteit op amper 50 jaar verloren is gegaan, kunnen we bij Bouw-iD niet langer stilzitten

Hoe werkt het concreet? 

Bij elk bouwproject van Bouw-iD wordt voor elke 10 vierkante meter bebouwde grondoppervlakte exact één boom geplant in Peru. Intussen staat de teller al op 500 bomen, die binnenkort officieel een plaats krijgen in het woud. Als je weet dat 1 boom over 20 jaar gemiddeld 25 kg CO₂ per jaar uit de lucht haalt, zitten ze met 500 bomen al aan 12 500 kg per jaar. Dat is 1,5 keer de hoeveelheid CO₂ die de gemiddelde Europeaan jaarlijks uitstoot.

Hoe pakken ze dit aan: sociale bosbouw

Go Forest werkt hiervoor nauw samen met een lokale ervaren partner in herbebossing: Camino Verde; een organisatie die opleidingen geeft aan kleine boeren over duurzaam bosbeheer en helpt bij de productie van bosbijproducten. Op deze manier kan de lokale bevolking ook de levenskwaliteit van hun gezinnen en gemeenschappen verbeteren. Daarnaast worden de boeren die de bomen planten en verzorgen ook eerlijk betaald voor hun werk.

bouw-id.eu

(Tekst: © Over The Moon)
(Foto's: © Chess Bonte)


Heb je ook nieuws dat je wil delen? Laat het ons weten.

Deel jouw nieuws via ons ledenmagazine