Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw vragende partij voor sneltests werkvloer

Corona - COVID-19 - sneltest

De Confederatie Bouw is tevreden dat de federale regering een wettelijk kader zal uitwerken voor het gebruik van sneltests op de werkvloer. De sector is daar al lang vragende partij voor aangezien door de aard van het werk heel wat werknemers in de bouw niet kunnen telewerken. 'Met sneltesten kunnen werknemers in de bouw nog veiliger samenwerken zonder risico op verdere besmettingen', zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De federale regering benadrukt nogmaals dat telewerk erg belangrijk blijft in de strijd tegen het coronavirus. Nu is thuiswerken in de bouw - alleen al door de aard van het werk - beslist geen sinecure. De bouwsector telt 155.409 arbeiders en 48.556 bedienden, maar de meeste van hen moeten dus op de werf kunnen werken. De Confederatie Bouw kijkt daarom uit naar de invoering van de sneltesten en roept de federale regering op om het kader daarvoor zo snel mogelijk uit te werken.

De bouw wil er alles aan doen om het coronavirus helemaal terug te dringen. Sneltests kunnen daarbij een belangrijke bondgenoot zijn

Uit cijfers blijkt dat 40 procent van de actieve clusters zich op de werkvloer bevinden. Specifieke cijfers voor de bouwsector bestaan er niet, maar die zouden gerust lager kunnen liggen, gezien het veiligheidsprotocol dat werkgevers en vakbonden als allereerste sector begin mei 2020 afsloten en het feit dat een groot deel van de bouwactiviteit zich in openlucht afspeelt. Dat protocol omvat immers een resem veiligheidsmaatregelen met betrekking tot mondmaskerplicht, afstand, transport en dergelijke meer.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: 'In ieder geval wil de bouw er alles aan doen om het coronavirus helemaal terug te dringen. Sneltests kunnen daarbij een erg belangrijke bondgenoot zijn, aangezien ze toelaten om snel op te treden bij een eventuele besmetting en ook aantonen dat er geen extra besmettingen zijn.'

(Foto: © Unsplash)