Overslaan en naar de inhoud gaan

"Een echte Rubens restaureren, dat is pas een uniek project"

DOVA 016 - Lapis Arte

Tomas De Nul en Jozefien De Clercq, man en vrouw, specialiseren zich met Lapis Arte in materiaaltechnisch onderzoek en conservatie/restauratie van steen, metaal en schilderkunst

DOVA 016 - Lapis Arte II

Lapis Arte uit Oosterzele spitst zich toe op een bepaalde niche binnen de restauratietechnieken. Denk hierbij aan beeldhouwwerk, ornamenten, stucwerk en muurschilderkunst. "Kortom, alles wat historisch en waardevol is en waarvoor er specialisten nodig zijn."

Het bedrijf is zeven man sterk. Naast de zaakvoerders telt het bedrijf een administratief bediende en vier restauratoren.
"Iedereen is gespecialiseerd in een bepaalde discipline", vertelt Jozefien. "Dat is beeldhouwwerk, metaal of muurschilderen, al overlappen de meeste disciplines wel voor een stuk."

Engelengeduld

Wie aan restauratie denkt, denkt aan minutieus werk en daarbij aan langdurige projecten. Maar dat is niet altijd zo.
"Bepaalde objecten, zoals museale stukken, worden in optimalise omstandigheden bewaard. Wanneer ze nodig zijn voor een tentoonstelling, dan hebben we slechts enkele dagen om ze op punt te zetten", legt Jozefien uit.

Soms klopt het stereotiep wel en zijn bepaalde restauratieprojecten van lange duur. De sacramentstoren in het koor in de Sint-Pieterskerk te Leuven is daar een mooi voorbeeld van. "Een jaar lang zijn we met een aantal werknemers bezig geweest aan dit project. Om het detailwerk van ons te illustreren: één van onze restauratoren heeft een maand lang met scalpel en loupebril onderaan de toren de polychromie van een engel vrijgemaakt."

Jozefien en Tomas hebben al heel wat mooie projecten mogen doen. "We hebben al veel gedaan waar we fier op kunnen zijn", zegt Jozefien. "Niemand kan zomaar zeggen dat hij of zij Rubens in 3D heeft gerestaureerd, want zo bestaat er maar eentje. Door onze job komen we op heel wat unieke plaatsen. Ik kan alleen maar hopen dat we verder mogen doen zoals nu."

Tomas heeft wel een stiekeme droom. "We hebben in het verleden al voor het Nederlandse koningshuis een opdracht uitgevoerd, dus het zou wel fijn zijn dat ook voor ons eigen Belgische koningshuis eens te mogen doen."

Lees binnenkort het volledige verhaal in het decembernummer van ons ledenmagazine 'De Oost-Vlaamse Aannemer'