'Het opzet van het project "Bouwen aan internationaliseren" was om onze bouwbedrijven te sensibiliseren en motiveren om werken te gaan uitvoeren in het buitenland', opent Joeri Van Meenen, adjunct-directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw.
'Een enquête had ons geleerd dat bouwbedrijven vooral nood hadden aan praktijkgetuigenissen van bouwbedrijven die de stap al gezet hadden. We hebben daarop informatie- en inspiratiesessies georganiseerd met getuigenissen, aangevuld met uiteenzettingen over de administratieve formaliteiten die moeten vervuld worden.'
Sociaal- en arbeidsrechtelijke aspecten
Naar aanleiding van dit project kwamen er heel wat vragen binnen van bouwbedrijven die de landsgrenzen willen oversteken. De meest voorkomende vraag is welke regels of formaliteiten er moeten gevolgd worden.
'Een aantal zaken zijn daarbij belangrijk', vertelt Van Meenen. 'Het sociaalrechtelijke aspect, de aanvraag van de A1, dat erop duidt dat de werkgever zijn werknemers sociaal verzekerd heeft in eigen land. Een tweede punt, eigenlijk het belangrijkste, zijn de arbeidsrechtelijke aandachtspunten. Het is zo dat de loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn van het land waar de werknemers tijdelijk tewerkgesteld zijn. Daarom moet er voorafgaand een melding gebeuren zodat de lokale arbeidsinspectie weet wie waar en wanneer komt. Zij gaan daarop een aantal sociale documenten opvragen.'
Werken uitvoeren in het buitenland
Steek je zelf de landsgrenzen over om in onze buurlanden (of zelfs verder) werken te gaan uitvoeren? Of speel je met dat idee?
De Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen ondersteunt en informeert je over de specifieke regelgeving voor het uitvoeren van bouwwerken.