Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationale actie- en stakingsdag op maandag 29 maart

Stakingsactie

Het ABVV en het ACV hebben een brief aan het VBO overgemaakt waarin ze aankondigen op maandag 29 maart een nationale actie- en stakingsdag te organiseren.

Op interprofessioneel niveau zitten de onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord 2021-2022 muurvast. Het ABVV en het ACV hebben een brief naar het VBO (Verbond voor Belgische Ondernemingen) gestuurd waarin zij een nationale actie- en stakingsdag op 29 maart 2021 aankondigen in het kader van de interprofessionele onderhandelingen. De liberale vakbond ACLVB roept niet op om te staken, maar heeft gemeld dat hij de afwezigheden dekt van de vakbondsafgevaardigden, militanten en leden die beslissen om deel te nemen aan deze sensibiliserings- en actiedag.
 

Net zoals het VBO begrijpt de Confederatie Bouw de houding van de vakbonden niet

Net zoals het VBO begrijpen wij de houding van de vakbonden niet. Terwijl de Belgische economie vorig jaar met meer dan 6% is gekrompen en veel bedrijven nog steeds vechten om te overleven, concentreren de vakbonden zich op de 6% bedrijven die de crisis goed hebben doorstaan om de loonnorm van 0,4%, die zij te laag vinden, ter discussie te stellen, waarbij zij iets te gemakkelijk vergeten dat de automatische aanpassing van de lonen aan de inflatie gegarandeerd is (+2,8%). De lonen kunnen dus met 3,2% stijgen komende jaren.

Deze actie zou tot verstoringen in het bedrijfsleven kunnen leiden. De werknemers die niet aanwezig zouden zijn hebben geen recht op loon, want deze afwezigheden worden gedekt door een stakingsaanzegging. De werknemers die niet deelnemen aan de nationale syndicale actiedag en die normaal werken die dag, ontvangen hun gewone loon voor die dag.

De werkwillige werknemers die op hun werkplek aankomen, maar het werk niet kunnen aanvangen omdat er bijvoorbeeld een stakingspost staat, hebben geen recht op loon voor die dag.

(Foto: © Unsplash)

Vragen hierover en lid van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen?
Neem dan contact met ons op.