Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal arbeidsongevallen in de bouw blijft dalen: 'De verplichte opleiding basisveiligheid is een belangrijke basis'

Aantal arbeidsongevallen in de bouw blijft dalen

Het aantal arbeidsongevallen in de bouw is in 2022 met 5,7% gedaald ten opzichte van het jaar voordien. 'De bouw- en installatiesector wordt steeds veiliger, maar er blijft veel werk aan de winkel', onderstreept Embuild-CEO Niko Demeester.

Het aantal arbeidsongevallen in de bouw- en installatiesector met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid nam tussen 2021 en 2022 met 5,7% af, zo blijkt uit een analyse van Embuild op basis van de meest recente cijfers die FEDRIS, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s, publiceerde.

Het totaal aantal arbeidsongevallen in alle sectoren nam tijdens diezelfde periode met 3,7% af. 'De bouw- en installatiesector wordt steeds veiliger, maar er blijft veel werk aan de winkel', zegt Embuild-CEO Niko Demeester, naar aanleiding van de internationale dag van de Veiligheid en het Welzijn op het werk op 28 april. 'De verplichte opleiding basisveiligheid voor iedereen op de werf, die vorig jaar werd ingevoerd, is een belangrijke basis om de veiligheid in onze sector verder te verbeteren.'

De verplichte opleiding basisveiligheid voor iedereen op de werf, die vorig jaar werd ingevoerd, is een belangrijke basis om de veiligheid in onze sector verder te verbeteren

Dalende trend

In 2022 waren er in de bouw- en installatiesector 7.867 arbeidsongevallen met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid. Dat zijn er 5,7% minder dan in 2021, toen er 8.341 arbeidsongevallen met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid waren in de sector.

Bovendien werd de economische activiteit in de eerste helft van 2021 nog afgeremd door corona, wat de daling van de ongevallen in 2022 nog meer onderstreept. Opmerkelijk ook: het totaal aantal arbeidsongevallen met 1 dag arbeidsongeschiktheid nam tijdens diezelfde periode over alle sectoren slechts met 3,7% af (van 61.814 in 2021 naar 59.813 in 2022), zo geven cijfers van FEDRIS aan.

'Elk arbeidsongeval is er een te veel en daarom blijven we resoluut gaan voor meer veiligheid op de werf. De bouw- en installatiesector investeert terecht veel in veiligheid en dat begint zijn vruchten af te werpen,' zegt Demeester. 'Sinds 15 april 2023 moet iedereen actief op een bouwplaats een verplichte basisveiligheidsopleiding van 8 uur volgen. Het gaat om een maatregel die Embuild zelf voorstelde in zijn veiligheidsplan.'

Embuild Oost-Vlaanderen organiseert het jaar rond veiligheidsopleidingen. Ook in diverse andere talen zoals het Frans, Engels, Pools, Roemeens en Turks.

Als Embuild-lid geniet je steeds van een aanzienlijke ledenkorting én voor verschillende opleidingen zijn er nog diverse sectorale tussenkomsten.

Overgangsperiode afgelopen

Sinds vorige week is de zogenaamde overgangsperiode, waarbij de inspectiediensten louter coachend optreden, afgelopen. Wie die opleiding niet geeft, riskeert voortaan dus geverbaliseerd te worden. En dat geldt niet alleen voor de zelfstandige of de onderaannemer, maar ook voor de hoofdaannemer indien blijkt dat hij de keten onvoldoende gecontroleerd heeft.

 

Uitbreiding FEDRIS-statistieken

Embuild pleit verder voor nauwkeurigere statistieken over de arbeidsongevallen in de sector. In de huidige FEDRIS-cijfers zijn de ongevallen met zelfstandigen en gedetacheerden immers niet opgenomen. Embuild is vragende partij om ook die ongevallen te registreren zodat een completer beeld van de veiligheidssituatie geschetst wordt.

 

Kostenpost bij overheidsopdrachten

Ook wil Embuild bij alle overheidsopdrachten veiligheid als een aparte post laten opnemen en die kostenpost buiten mededinging plaatsen, zodat men niet in de verleiding komt om te besparen op veiligheidsmaatregelen om een goedkopere offerte te kunnen indienen.