Welke projecten ademen liefde en zorg voor erfgoed? Die centrale vraag vat de Gentse Monumentenprijs goed samen. Het is al voor de derde keer dat de stad Gent winnaars zoekt voor de Gentse Monumentenprijs in de categorieën particuliere en publieke projecten.
In de categorie publieke projecten verdienden onze lidbedrijven Arickx en Denys - al dan niet in een tijdelijke vennootschap - een nominatie.
In de categorie particuliere projecten is De Weerdt Renovatiebedrijf een van de vijf genomineerden.
Behalve de juryprijs is er ook een publieksstemming. Vanaf 12 tot en met 22 november kan je jouw stem uitbrengen voor een publiek en een particulier project.
Blaisantkerk - Arickx
Het stadsbestuur zocht een partner om de kerk te renoveren en te herbestemmen naar een multifunctioneel gebouw, terwijl het oorspronkelijke sacrale en ruimtelijke gevoel maximaal bewaard bleef. Er wordt gekozen voor een box-in-box volume dat de erfgoedwaarden van het gebouw respecteert en behoudt.
Vandaag wordt de kerk opengesteld voor sociaal-cultureel gebruik, in de eerste plaats voor de buurt en de aanpalende school. De vakjury apprecieert de blijvend gemeenschapsvormende functie van deze kerk en de subtiele manier waarop nieuwe voorzieningen werden ingebracht zonder de ruimtelijkheid van dit bijzondere gebouw aan te tasten.
(Foto: ©JUXTA architectuur)
Feestlokaal Vooruit - Denys
De restauratie van het in 1913 gebouwde Feestlokaal Vooruit verloopt in 5 fasen. In deze eerste fase werden stabiliteitsproblemen aan de gevels en in het interieur opgelost. Stabiliteitsstudies hadden namelijk uitgewezen dat een deel van de achterbouw wegkantelde richting Schelde.
De watergevel, de achtergevel aan de Schelde, werd gerestaureerd. De interieurs werden hersteld op basis van uitvoerig kleur- en materiaaltechnisch onderzoek. Verder werden er tal van verbeteringen op energetisch vlak doorgevoerd en werden er inspanningen gedaan in functie van integrale toegankelijkheid.
(Foto: ©Matthias Belpaire)
Gashouders - Denys
Eind 19e eeuw werd langsheen de Gasmeterlaan een gasfabriek gebouwd. Voor de productie van lichtgas werd steenkool verhit en vervolgens weer afgekoeld en gezuiverd. Het vrijgekomen gas werd opgeslagen in gashouders, voordat het via pijpleidingen verdeeld werd over de stad om straten, gebouwen en fabrieken te verlichten. In 1981 werd de fabriek gesloopt. Twee van de vijf gashouders bleven bewaard en zijn nu gerestaureerd en geïntegreerd in het Rabotpark.
Gashouder 1 werd maximaal gerestaureerd als een enorm outdoor museaal object. Gashouder 2 werd minimaal gerestaureerd en toegankelijk gemaakt in het park, als een soort arena die gebruikt kan worden voor buurtactiviteiten.
Onderbergen 2 - De Weerdt Renovatiebedrijf
In Onderbergen, vlak bij het Pand en de Sint-Michielskerk, bevindt zich het 18e-eeuwse herenhuis Ligy. Daarnaast, op het Sint-Michielsplein, ligt een vermoedelijk 17e-eeuws hoekhuis met trapgevel.
Het idee van de huidige eigenaar was om de gevels van beide panden te herschilderen. Al snel bleek dat de gevels een veel grondigere aanpak nodig hadden. In het verleden waren immers heel wat storende en onoordeelkundige gevelwerken uitgevoerd. De gevels werden voorzichtig gestraald en geschuurd, tot alle storende oude verflagen waren verwijderd. Nadien werden ze hersteld, voorzien van een fijne kalei en geschilderd. Het bleek een project van lange adem, met onverwachte moeilijkheden en creatieve oplossingen. De vakjury waardeert de grondige aanpak en het aangetoonde vakmanschap bij het herstel van de erfgoedwaarde van deze bijzondere gevels.
Heb je ook nieuws dat je wil delen? Laat het ons weten.