Zoals eerder bericht werkte de Stad Gent een systeem voor stedenbouwkundige bijdragen (bijvoorbeeld de aanleg van een park, een publieke fietsenstalling, ruimte voor een crèche of andere publieke voorzieningen zoals een openbare weg, of het voorzien van sociale woningen of budgethuurwoningen) uit dat van toepassing is voor grote woonprojecten, maar ook voor kantoren, kleinhandel, hotels en studentenhuisvesting. Als een bijdrage in natura niet mogelijk is, dan is de compensatie financieel. De regels liggen nu vast in een verordening. Daarin staat hoe en hoeveel grote bouwprojecten bijdragen aan leefbare buurten en wijken.
Verzet tegen lastenverordening
Van 12 november tot en met 11 december 2024 loopt een openbaar onderzoek over de ontwerpverordening. Na het openbaar onderzoek verwerkt de Stad Gent de adviezen en eventuele bezwaren. Daarna wordt het reglement voorgelegd aan de (nieuwe) gemeenteraad voor goedkeuring. De regels gelden normaal voor alle vergunningsaanvragen ingediend vanaf 1 januari 2026.
De beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS), Embuild Oost-Vlaanderen en Voka Oost-Vlaanderen hebben zich altijd verzet tegen deze lastenverordening omdat dit een gewone bijkomende, disproportionele belasting is en niet direct een instrument is ter verwezenlijking van de ruimtelijke doelstellingen die bovendien het betaalbaar wonen in Gent andermaal onder druk zet.
Bezwaarschrift nalezen
Het bezwaarschrift dat samen met LDR-advocaten is opgesteld kan je hier nalezen. Opmerkingen of suggesties kunnen nog doorgegeven worden aan philip.bogaert@embuild.be voor donderdag 5 december as.
Philip Bogaert
Co-directeur • PR, Lobby & Community Building