Overslaan en naar de inhoud gaan

De OW-waarden kregen een update: let op bij de prijsherziening

De OW-waarden kregen een update

Sinds januari 2024 worden de OW-waarden in indexvorm gepubliceerd.

De OW-waarden (Openbare Werken) geven de prijsontwikkeling aan van een hele reeks refertebouwmaterialen zoals zand, grind, staal, hout, cement en petroleumproducten.

Sinds januari 2024 publiceert de Mercuriale (De Mercuriale is een lijst met de prijsontwikkeling van een 26-tal categorieën bouwmaterialen) voortaan deze OW’s in indexvorm (december 2023 = 100). Ze publiceert ook nieuwe OW’s ter vervanging van de oude voor ferrometalen en kunststoffen. Deze nieuwe OW’s dragen nieuwe nummers. De andere OW-nummers blijven ongewijzigd.

Embuild biedt een tool aan om de oudste OW-waarden om te zetten

Deze OW-indexen worden gepubliceerd met een historisch overzicht dat de periode 2018-2023 beslaat en Embuild biedt een tool om de oudste OW-waarden om te zetten in een index met als basis december 2023 = 100.

OW+

Embuild biedt ook indexen OW+ aan ter vervanging van de oude OW’s voor ferrometalen en kunststoffen. Deze OW+-indexen nemen het historisch overzicht van de oude OW-indexen tot december 2023 over en schakelen vervolgens mee over naar de nieuwe overeenkomstige OW-indexen op basis van de indexen van december 2023, overeenkomstig de voorstellen gedaan door de Mercuriale in haar methodologische nota.

Onder deze voorwaarden is het voldoende om in de herzieningsformules de OW-waarden te vervangen door de OW-indexen. En als de OW-index niet langer beschikbaar is, kan deze worden vervangen door de OW+-index die door Embuild ter beschikking wordt gesteld.

Om het mogelijk te maken de herzieningsformules te controleren waarvoor Embuild-leden verwijzen naar de OW+-indexen, maakt Embuild deze indexen ook beschikbaar op het openbare gedeelte van zijn website.

De OW-indexen en de volledige uitleg zijn beschikbaar (+) op onze bouwdatabank.


» Vragen over de prijsherzieningsformule? Contacteer onze juridische dienst.

 

Toegang tot de bouwdatabank is exclusief voor leden van Embuild.

Ben je lid, maar vind je je inloggegevens niet meteen terug? Neem dan contact met ons op.


Cijfers en data > Indexen > Materiaalkosten > Materiaalindexen > OW-waarden

Ben je nog geen lid van Embuild Oost-Vlaanderen?

Of je nu net gestart bent als ondernemer in de bouw of al verschillende jaren op de teller hebt, je doet er goed aan je te omringen met professionals.

We informeren jou, staan je bij met praktisch advies en voorzien je van een bouwdatabank met tientallen modelcontracten en documenten.

Ontdek vandaag nog alle voordelen van een lidmaatschap bij Embuild.