Overslaan en naar de inhoud gaan

Embuild schuift 4 doelstellingen naar voren in aanloop naar de verkiezingen 2024

Embuild schuift vier doelstellingen naar voren in aanloop naar de verkiezingen 2024

Meer overheidsinvesteringen, betaalbaar en duurzaam wonen, aantrekkelijke bouwjobs, en meer digitalisering en industrialisering in de bouw. Dat zijn de vier doelstellingen die Embuild naar voren schuift in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

Embuild opende op het BouwForum de verkiezingsdebatten in aanloop naar de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2024 door vier doelstellingen naar voren te schuiven: meer overheidsinvesteringen, betaalbaar en duurzaam wonen, aantrekkelijke bouwjobs en meer digitalisering en industrialisering in de bouw.

'De komende maanden gaan we hiermee in discussie met onze leden in verschillende Bouwateliers en zullen we deze voorstellen bespreken met politici, administraties en experts', verduidelijkt Niko Demeester, CEO van Embuild.

 

Meer overheidsinvesteringen

Embuild pleit resoluut voor een verdubbeling van de investeringen van alle overheden samen tot 5% van het BBP tegen 2030. 'Dat is simpelweg nodig willen we onze vele verouderde woningen, ziekenhuizen, wegen, fietspaden en dergelijke een grondige facelift geven. Dat is ook nodig gezien de ambitieuze klimaatdoelstellingen die Europa ons oplegt', zegt Demeester.

We willen onze doelstellingen zoveel mogelijk opgenomen zien in partijprogramma’s en vooral in regeerakkoorden, want de bouw is een sleutelsector voor de toekomst

Betaalbare en duurzame woningen

De bouw zal ook alles op alles zetten om verder werk te maken van betaalbare en duurzame woningen. Dat vraagt natuurlijk ook de nodige beleidsondersteuning: het recente voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem om btw op renovatie en afbraak-heropbouw op te trekken van 6% naar 9% is contraproductief. Dat zou voor particulieren meteen een meerkost van 3.000 tot 4.500 euro betekenen en hun renovatie een pak duurder maken, terwijl het omgekeerde nodig is. 'Een verkeerd politiek signaal, met andere woorden. We rekenen erop dat de federale regering dit zal bijsturen', benadrukt Demeester.

 

De bouwsector aantrekkelijker maken

Ten derde moet onze sector dringend aantrekkelijker worden om mensen aan te trekken. Het aantal openstaande vacatures schommelt al jaren tussen de 10.000 en 20.000, het probleem is dus structureel. Embuild heeft tal van goed werkende imagocampagnes lopen (zoals #werfze in Vlaanderen, Je Construis Mon Avenir in Wallonië of De Bouw Kijkt Verder binnen Constructiv), maar zal nog een tandje moeten bijsteken en nog duidelijker moeten aantonen dat de bouw ondertussen properder, veiliger, technischer en minder zwaar is geworden.

 

Digitalisering en industrialisering

Een laatste prioriteit betreft de digitalisering en de industrialisering van onze sector. Beide zullen niet alleen de productiviteit van de sector verhogen, ze zijn ook onontbeerlijk anno 2023, te meer omdat we zeker op het vlak van digitalisering een inhaaloperatie moeten ondergaan ten opzichte van onze buurlanden. Ook kunnen we op die manier het tekort aan arbeidskrachten milderen.

'Met deze doelstellingen gaan we nu de boer op met onze Ateliers van de Bouw, waarbij we in dialoog gaan met onze leden. Daarnaast zullen we uiteraard ook in gesprek gaan met experten, administraties en politici. Tenslotte gaan we ook lobbyen om onze voorstellen zoveel mogelijk opgenomen te zien in partijprogramma’s en vooral in regeerakkoorden, want de bouw is een sleutelsector voor de toekomst', besluit Demeester.

 

Verkiezingswebsite

Alle informatie over de voorstellen van de bouw- en installatiesector voor de toekomst en alle initiatieven van Embuild voor de verkiezingen van 2024 zullen terug te vinden zijn op onze speciale verkiezingswebsite www.samenbeterbouwen.be. Deze website zal de komende maanden verder aangevuld met de verschillende memoranda (federaal, regionaal, Europees, lokaal), allerlei voorstellen, nieuwsberichten, video’s, podcasts en zo meer.