Bouwen en renoveren als sleutel tot betaalbaar wonen
Bij de start van de bisbeurs in Gent onderlijnt Embuild Vlaanderen het belang voor huishoudens van een nieuwbouwwoning of ingrijpende energierenovatie om de woonkosten onder controle te houden. Want de hoge energiekosten creëren veel onzekerheid bij de gezinnen. Energieleveranciers bieden geen vaste contracten meer aan en gezinnen worden overgeleverd aan een sterk schommelende gas- en elektriciteitsmarkt. Maar met nieuwbouw en renovatie bespaar je aanzienlijk en structureel op je energiefactuur. De nieuwe ‘Mijn Verbouwlening’ van de Vlaamse overheid biedt een extra duw in de rug aan huishoudens om de nodige energetische ingrepen te doen.
Sinds 1 oktober heeft Vlaanderen verschillende renovatiepremies gegroepeerd in de Mijn Verbouwpremie. Hiermee kan u premies aanvragen voor o.a. isolatie van vloer, muren en dak
Bespaar 7000 euro energiekosten per jaar met nieuwbouw
Een energiezuinige woning, via nieuwbouw of renovatie kan al een groot deel van de turbulentie op de energiemarkten wegnemen. Bij nieuwbouw wordt vanaf het ontwerp al rekening gehouden met energiezuinigheid. Zo blijkt uit een analyse van Embuild Vlaanderen dat huishoudens met een fossielvrije nieuwbouw het best gewapend zijn tegen een oplopende energiefactuur. Huishoudens met een fossielvrije nieuwbouw besparen elke maand 595 euro aan verwarmingskosten in vergelijking met een oudere woning die verwarmt met gas. Dat komt op een besparing van 7.137 euro per jaar. In vergelijking met een recente of gerenoveerde woning op gas die nog niet voldoet aan E30, bespaar je met een fossielvrije nieuwbouwwoning 97,5 euro per maand of 1.170 euro op jaarbasis.
Wie een bestaande woning koopt voorziet het best voldoende renovatiebudget
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een woning na aankoop minstens te renoveren tot EPC-label D. In 2021 kreeg nog 42% van de huizen en 12% van de flats een EPC-label E of F. Maar het loont om beter te renoveren dan wettelijk verplicht. EPC-label D is slechts een tussentijdse doelstelling en woningen met dit EPC-label kennen nog steeds een relatief hoog energieverbruik.
Tegen 2050 alle woningen EPC-label A
Tegen 2050 dienen alle woningen in Vlaanderen het EPC label-A te halen. Daarom is het aangeraden om bij de aankoop van een woning al te plannen hoe je dit niveau kan bereiken. Hetzij via een grondige renovatie waarbij de woning in 1 keer tot label A gerenoveerd wordt, hetzij via een gefaseerde renovatie. Wie meteen kiest voor een ingrijpende energierenovatie heeft het voordeel dat het energieverbruik – en bijgevolg ook de energiefactuur - onmiddellijk minimaal is.
Indien je toch kiest voor een gefaseerde renovatie is een duidelijk plan van groot belang om bijkomende kosten te vermijden. Zo is het goed eerst en vooral voldoende te isoleren, vooraleer nieuwe installaties zoals een warmtepomp te plaatsen. Ook dien je eerst asbest te verwijderen en je nieuwe dak te isoleren vooraleer er pv-panelen worden geplaatst.
Maak gebruik van de premies en subsidies
Sinds 1 oktober heeft Vlaanderen verschillende renovatiepremies gegroepeerd in de Mijn Verbouwpremie. Hiermee kan je premies aanvragen voor o.a. isolatie van vloer, muren en dak. Maar ook kan je er terecht voor hernieuwbare energie zoals warmtepompen. Toch werden niet alle premies opgenomen in de Mijn Verbouwpremie, zoals bijvoorbeeld de premies voor zonnepanelen of batterijen. Wie een volledig overzicht wil kijkt best op www.premiezoeker.be.
De meeste premies worden ook geleidelijk afgebouwd. Wie dus maximale ondersteuning wil voor zijn renovatie, doet er goed aan die niet te lang uit te stellen.
‘Mijn Verbouwlening’ voor eigenaars uit de laagste en middelste inkomenscategorie
Sinds 1 oktober kan je ook gebruikmaken van de herwerkte ‘Mijn Verbouwlening’. Om in aanmerking te komen mag een alleenstaande een maximaal belastbaar inkomen hebben van 46.170 per jaar en een koppel 65.960 euro verhoogd met 3.700 per persoon ten laste.
Met de ‘Mijn Verbouwlening’ kan je tot 60.000 euro lenen op maximaal 25 jaar en krijg je een rentekorting van maximaal 3%. Voor wie de ‘Mijn Verbouwlening’ afsluit voor 1/1/2023 is de lening renteloos.
Bespaar tot 84 euro maandelijks of 25.000 euro op 25 jaar
Wie 60.000 euro leent via de ‘Mijn Verbouwlening’ betaalt maandelijks 200 euro per maand af. Sluit men een commercieel krediet af tegen een rente van 3%, dan betaalt men maandelijks 284 euro af. Gedurende de looptijd van het krediet is de rentekost van het commercieel krediet 25.000 euro.
De terugverdientijden van energiebesparende investeringen, die door de hoge energiekosten al sterk gedaald zijn, dalen nog verder door de ‘Mijn Verbouwlening’.