Overslaan en naar de inhoud gaan

Fiscale hervorming: renovatie wordt niet zwaarder belast, maar wat met sloop en heropbouw?

Fiscale hervorming: renovatie wordt niet zwaarder belast, maar wat met sloop en heropbouw

Embuild vraagt om beide btw-verlagingen een permanent karakter te geven na hun afloop eind 2023.

Embuild reageert met gemengde gevoelens op het stopzetten van de gesprekken binnen de federale regering over de fiscale hervorming. Het is enerzijds positief dat renovatie op die manier aan 6% btw blijft, zodat particulieren niet nog meer op kosten gejaagd worden. Anderzijds riskeert het btw-tarief van 6% op sloop-heropbouw terug te verhogen naar 21% vanaf 2024, in 32 stedelijke gebieden uitgezonderd.

Ook de tijdelijke btw-maatregel van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud loopt eind dit jaar af. Dat is volgens de bouwfederatie jammer, omdat we er alles moeten aan doen om de consument aan te zetten tot energetische renovatie en omdat ons woningpark tegen 2050 koolstofneutraal moet zijn.

We moeten er alles aan doen om de consument aan te zetten tot energetische renovatie omdat ons woningpark tegen 2050 koolstofneutraal moet zijn

Het gaat volgens Embuild nochtans om twee btw-maatregelen die nodig zijn in het kader van de klimaatdoelstellingen en de noodzaak om koolstofneutraal te zijn in 2050. Embuild vraagt dan ook om beide btw-verlagingen alsnog een permanent karakter te geven na hun afloop eind 2023. Indien dat niet gebeurt, wordt de prijs voor energetisch bouwen en renoveren een stuk duurder voor de consument.