Overslaan en naar de inhoud gaan

Formulier 111/5 nodig voor 6% btw voor afbraak-heropbouw voor verhuur

Formulier 111/5 beschikbaar

Wil je genieten van het 6% btw-tarief voor afbraak-heropbouw, dan moet je een verklaring 111/5 indienen bij de fiscus.

Sinds 1 juni 2024 is er een nieuwe maatregel van toepassing waardoor verhuurders ook kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw. Samengevat: als een (toekomstige) verhuurder een gebouw laat afbreken en op hetzelfde perceel één of meerdere nieuwe woningen plaatst, kan hij genieten van het 6% btw-tarief.

 

Formulier 111/5: kopie voor aannemer om 6% btw-tarief toe te kunnen passen

Om van de maatregel gebruik te kunnen maken, moet de bouwheer een verklaring 111/5 indienen bij de fiscus. In principe moet dit worden ingediend vóór het tijdstip waarop de belasting opeisbaar wordt wat in de praktijk meestal betekent: vooraleer de eerste factuur wordt opgemaakt. Maar het formulier was tot eind augustus nog niet beschikbaar. Daarom had de FOD Financiën voorzien in een overgangsmaatregel waarbij aannemers toch al het verlaagd tarief konden toepassen en dat met ingang van 1 juni 2024.

Tot eind augustus 2024 gold een tolerantie en kon het verlaagd tarief toegepast worden op de factuur, indien volgende vermelding voorkomt op de factuur:

“Toepassing van het btw-tarief van 6 % voor afbraak en heropbouw van een woning bestemd voor langdurende privéverhuur (nieuwe rubriek XXXVII, § 4 van tabel A van de bijlage bij het KB nr. 20 van 20.07.1970 inzake btw - nieuwe permanente maatregel vanaf 1 juni 2024)”

Het nummer van de ontvangstmelding 111/5-1 juni 2024 moet dan door de bouwheer nagestuurd worden aan de aannemer van zodra het formulier is ingediend.

Nu het formulier beschikbaar is, kan de bouwheer het indienen en een kopie bezorgen aan de aannemer. Vanaf nu moet de aannemer over een kopie van de verklaring 111/5 beschikken om het verlaagd tarief van 6% te kunnen toepassen.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De bouwheer gaat als volgt te werk:

1. Zich aanmelden bij MyMinfin.be met eID of itsme®.

2. Klikken op volgende tabbladen

  • ‘Mijn interacties’.
  • ‘Een formulier invullen’. Het venster ‘Zoeken’ verschijnt.
  •  ‘BTW’ in het veld ‘Thema’ en klikken op ‘Zoeken’. Een lijst met documenten verschijnt in het venster ‘Resultaten’.
  • ‘111_5- ‘01/06/2024: Afbraak en heropbouw (woning bestemd voor langdurende privéverhuur)’.
  •  ‘Het formulier tonen’.

Vervolgens kan het formulier ingevuld worden, klikken op ‘Verzend’ waarna de bouwheer een ontvangstmelding ontvangt in het tabblad ‘Mijn documenten’ in MyMinfin.

Opgelet!

  • Voor ondernemingen is de ontvangstmelding van formulier 111/5 momenteel enkel zichtbaar voor de wettelijk vertegenwoordiger van de onderneming. Niet voor hun mandataris.
  • Natuurlijke personen kunnen de ontvangstmelding enkel zien als zij inloggen in eigen naam.

 


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseur.

Stel je vraag aan onze adviseur

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".

Ben je nog geen lid van Embuild Oost-Vlaanderen?

Of je nu net gestart bent als ondernemer in de bouw of al verschillende jaren op de teller hebt, je doet er goed aan je te omringen met professionals.

We informeren jou, staan je bij met praktisch advies en voorzien je van een bouwdatabank met tientallen modelcontracten en documenten.

Ontdek vandaag nog alle voordelen van een lidmaatschap bij Embuild.