Overslaan en naar de inhoud gaan

Hervorming van de kmo-portefeuille: wat nu?

Hervorming van de kmo-portefeuille: wat nu?

De Vlaamse overheid heeft eind november de hervorming van de kmo-portefeuille goedgekeurd. Wat betekent dit nu?

Wat weten we op dit moment?

Op 25 november 2022 heeft de Vlaamse overheid de hervorming van de kmo-portefeuille goedgekeurd.


“Vanaf januari 2023 wordt de steun inhoudelijk gerichter ingezet door het toepassingsgebied te beperken tot een brede, maar limitatieve lijst toekomstgerichte thema’s."


Dit is de theorie in een notendop. Bij het Vlaams agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) is ook nog niet alles duidelijk. Heel wat zaken moeten nog verder worden verduidelijkt en uitgeklaard.

In een ideaal scenario kan je best, voor alle opleidingen die al vastliggen voor 2022 en 2023 nog voor januari 2023 een aanvraag indienen onder de huidige werking

Wat kan ik nu doen?

In een ideaal scenario kan je best, voor alle opleidingen die al vastliggen (zowel open aanbod als op maat) voor 2022 en 2023 nog voor januari 2023 een aanvraag indienen onder de huidige werking. Al deze opleidingen worden dan nog onder de huidige werking goedgekeurd.

Er is geen reden tot paniek. De kmo-portefeuille is niét afgeschaft, het is wél duidelijk dat er meer aandacht zal gegeven worden aan de thema’s die passen bij de opleidingen

Wat nu?

Er is geen reden tot paniek. De kmo-portefeuille is niét afgeschaft, het is wél duidelijk dat er meer aandacht zal gegeven worden aan de thema’s die passen bij de opleidingen.

Vanaf januari zullen opleidingen die onder een specifiek thema vallen (met daaraan gekoppelde voorwaarde) enkel nog goedgekeurd zijn om tussenkomst kmo-portefeuille te verkrijgen. Het is dan ook noodzakelijk bij aanvragen vanaf januari 2023 om de thema’s correct te selecteren.

 

Wat doet Embuild Oost-Vlaanderen ondertussen?

  • We volgen alle communicatie rond de hervorming op de voet op.
  • Onze collega’s van Embuild Vlaanderen leggen contact met Vlaio om verduidelijking en input te kunnen geven.
  • We onderzoeken onder welke thema’s we onze huidige opleidingen kunnen plaatsen zodat vanaf januari dit geen probleem geeft voor de aanvragen.
  • Wij zullen vanaf januari 2023 duidelijk communiceren onder welk thema een opleiding valt zodat je je aanvraag gewoon kan doen zoals je nu gewoon bent.
  • Alle opleidingen die we nu aanbieden en die niet vallen onder de goedgekeurde thema’s van Vlaio, zullen we van zodra dit mogelijk is (vanaf januari 2023) meteen aanvragen om zo snel mogelijk ook voor die opleidingen goedkeuring te kunnen verkrijgen.
  • We blijven jullie op de hoogte houden en met jullie communiceren van zodra er meer – en vooral concreter – nieuws is.

Heb je hier al vragen over? Stuur dan een e-mail naar onze opleidingsdienst.