Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gebruik je de waarde I+ in plaats van de I-waarde?

Nieuwe I2021-waarde voor september

In december 2022 werd voor het laatst de I-waarde gepubliceerd. Sindsdien moet je de I-2021-index gebruiken, maar er is een tijdelijke index om die overgang te maken: de I+.

De I-waarde wordt sinds januari 2023 niet langer gepubliceerd door de Mercuriale (De Merciale kun je beschouwen als een prijsmonitoringsysteem dat, met indexen, de prijsevolutie weergeeft van meerdere categorieën van bouwmaterialen).

Zodra de index I-2021 werd gecreëerd, werd bekendgemaakt dat de publicatie van de I-waarde zou eindigen met de laatste waarde van december 2022.

Tenzij er een reden is om te kiezen voor een andere waarde van de evolutie van de materiaalprijzen, vraagt ​​deze stop om een ​​overstap naar de I-2021-index voor lopende contracten. Daarop is de FOD Economie gestart met de publicatie van een nieuwe I+-index die de geschiedenis van de I-waarde integreert samen met de overgang naar de I-2021-index en dit vanaf januari 2023.

Hoe gebruik je de nieuwe index I+?

Het volstaat om voor lopende contracten de waarde I te vervangen door de nieuwe index I+ (in de teller én in de noemer) in de herzieningsformules om deze omschakeling uit te voeren en dit op basis van de indexcijfers van december 2022.

De index I+ voor de maand januari en de historiek van deze index zullen tegelijk met de I-2021-index beschikbaar zijn op onze website vanaf maart.

Toegang tot de bouwdatabank is exclusief voor leden van Embuild.

Ben je lid, maar vind je je inloggegevens niet meteen terug? Neem dan contact met ons op.


'Cijfers en data' > 'Indexen' > 'Materiaalkosten' > 'Materiaalindexen'


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Neem dan contact met ons op.