Overslaan en naar de inhoud gaan

Hou de deadline van de verplichte basisveiligheidsopleiding in de gaten

De deadline voor de basisveiligheidsopleiding is 15 april 2024

De deadline voor de verplichte basisveiligheidsopleiding ligt op 15 april 2024. Boek tijdig jouw opleiding bij ons (en profiteer nog van het financieel interessante systeem van winteropleidingen)!

Het KB van 07/07/2023 die die basisveiligheidsopleiding verplicht voor iedereen die werkzaamheden op werf verricht voorzag een overgangsperiode voor personen die reeds werkzaam waren op 15 april 2023. Deze personen moeten een basisveiligheidsopleiding gevolgd hebben uiterlijk op 15 april 2024.

Niet alleen jijzelf, je werknemers maar ook je (buitenlandse) onderaannemers moeten met deze verplichting in orde zijn.

 

Vrijstellingen

Er zijn een aantal vrijstellingen en opleidingen die gelijkgesteld zijn. Zie de FAQ van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

 

Hoofdaannemer-onderaannemer

De aannemer die beroep doet op een onderaannemer heeft in toepassing van artikel 29 van de welzijnswet de verplichting om na te gaan of de onderaannemer waarop hij een beroep doet de regels in verband met de basisveiligheidsopleiding naleeft. Indien hij vaststelt dat dit niet het geval is moet hij deze onderaannemer weren.

Ons model onderaannemingsovereenkomst werd aangepast n.a.v. het KB (punt 8-2).

 

VCA

VCA is een gelijkgestelde opleiding maar voor VCA-opleidingen vanaf 15/04/2023 moet men de opleiding gevolgd hebben en geslaagd zijn voor het examen.

Bekijk ons opleidingsaanbod. Als lid geniet je een ledenkorting en zijn er verschillende sectorale tussenkomsten mogelijk. De periode waarin men een ‘winteropleiding’ kan volgen loopt tot 31 maart. De opleidingen worden in verschillende talen aangeboden en je kan ook een opleiding op maat met ons organiseren wanneer je voldoende deelnemers hebt.


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseurs.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".

Ben je nog geen lid van Embuild Oost-Vlaanderen?

Of je nu net gestart bent als ondernemer in de bouw of al verschillende jaren op de teller hebt, je doet er goed aan je te omringen met professionals.

We informeren jou, staan je bij met praktisch advies en voorzien je van een bouwdatabank met tientallen modelcontracten en documenten.

Ontdek vandaag nog alle voordelen van een lidmaatschap bij Embuild.