Overslaan en naar de inhoud gaan

Loonbarema PC 124 en studentenloon vanaf 1 juli 2023

Loon

Het loonbarema voor de bouwvakarbeiders in PC 124 wijzigt niet op 1 juli 2023, terwijl de studentenlonen mogelijks omhoog gaan.

Loonbarema PC 124

De lonen van de arbeiders PC 124 worden normaliter elk kwartaal aangepast aan de evolutie van de afgevlakte gezondheidsindex. Omdat de inflatie de voorbije maanden gedaald is, is de coëfficiënt voor de aanpassing van de lonen in het PC 124 op 1 juli 2023 kleiner dan 1 (negatieve index). Dit betekent dat, in overeenstemming met de cao, het loonbarema ongewijzigd blijft en dat de negatieve index verrekend wordt bij de eerstvolgende indexering.

Op basis van de huidige inflatievooruitzichten zoúden de lonen per 1 oktober 2023 ook ongewijzigd blijven, zodat de eerstvolgende indexering pas op 1 januari 2024 zou plaatsvinden.

Studentenloon onder voorbehoud

Voor de studentenlonen in het PC 124, geldig vanaf 1 juli 2023, is het wachten op de bekrachtiging van het ontwerpakkoord van het PC 124.

In dit ontwerpakkoord zijn de sociale partners overeengekomen om af te stappen van het huidige studentenbarema en voor alle studenten het loon van cat. I als minimumloon te laten gelden. Als alle organisaties het ontwerp valideren, zal het sectorakkoord op 26 juni in het paritair comité ondertekend worden. Het volledige barema geldig vanaf 1 juli 2023 zal vanaf dan beschikbaar zijn.


Toegang tot de bouwdatabank is exclusief voor leden van Embuild.
Ben je lid, maar vind je je inloggegevens niet meteen terug? Neem dan contact met ons op.

Cijfers en data > Lonen, vergoedingen en sociale lasten > Lonen > Arbeiders bouw (PC 124)

Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseurs.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".