Overslaan en naar de inhoud gaan

Registreer werkend vennoten en helpers

Registreer werkend vennoten en helpers

Registreer je werkend vennoten en helpers tegen eind 2024.

Vanaf 1 juli 2024 moeten vennootschappen hun werkende vennoten, en zelfstandigen hun helpers inschrijven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Deze maatregel geldt in eerste instantie enkel voor de bouw- en schoonmaaksector. Op termijn is een uitbreiding naar andere sectoren mogelijk.

 

Register werkend vennoten en helpers

De programmawet van eind vorig jaar heeft een register van werkende vennoten en helpers ingesteld voor ondernemingen die werken in onroerende staat uitvoeren. Volgens de info die we hebben bekomen van het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen) en het kabinet van de bevoegde minister, zal de toepassing om de werkend vennoten en de helpers te registreren vanaf begin juli beschikbaar zijn. De registraties zouden eenvoudig via "My Enterprise" in de KBO verlopen.

Het RSVZ heeft hierover voorlopig nog geen officiële informatie verspreid, maar zal na het bouwverlof een uitgebreide informatiecampagne opstarten. Ondernemingen moeten tegen eind 2024 in orde zijn met de registraties van hun werkend vennoten en helpers.

Als in een onderneming, die werken in onroerende staat uitvoert, zelfstandigen actief zijn die schulden hebben wat hun sociale bijdragen betreft, zal deze onderneming met inhoudingsplicht worden aangeduid

Inhoudingsplicht zelfstandigen

Daarnaast heeft de programmawet ook een inhoudingsplicht voor sociale schulden van zelfstandigen ingevoerd. Als in een onderneming, die werken in onroerende staat uitvoert, zelfstandigen actief zijn die schulden hebben wat hun sociale bijdragen betreft, zal deze onderneming met inhoudingsplicht worden aangeduid in een databank.

Deze databank zal echter pas op een later ogenblik operationeel worden. De verplichting om ze te consulteren en desgevallend een inhouding toe te passen bij de betaling van de factuur, treedt dus nog niet onmiddellijk in werking. Volgens de informatie die Embuild verkreeg zal dit ten vroegste begin 2026 zijn. Informatie die je via andere kanalen zou opvangen, dat die reeds vanaf juli van toepassing wordt, moeten we dus tegenspreken.

Van zodra het RSVZ hierover meer informatie deelt, zullen we je hierover uitgebreid informeren.

 


Ben je lid van Embuild Oost-Vlaanderen en heb je hier vragen over? Contacteer onze adviseurs.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".

Ben je nog geen lid van Embuild Oost-Vlaanderen?

Of je nu net gestart bent als ondernemer in de bouw of al verschillende jaren op de teller hebt, je doet er goed aan je te omringen met professionals.

We informeren jou, staan je bij met praktisch advies en voorzien je van een bouwdatabank met tientallen modelcontracten en documenten.

Ontdek vandaag nog alle voordelen van een lidmaatschap bij Embuild.