Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatiewerken aan 6% btw: attest valt weg vanaf 1 juli 2022

Renovatiewerken aan 6% btw: attest valt weg vanaf 1 juli 2022

Voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovatiewerken aan private woningen valt vanaf vrijdag 1 juli 2022 het attest weg. Er moet dan een verklaring op de factuur vermeld worden.

Op vrijdag 1 juli 2022 wordt het attest voor het verlaagd btw-tarief van 6% voor renovatiewerken aan privéwoningen ouder dan 10 of 15 jaar afgeschaft, zoals we al eerder hadden aangekondigd.

Vanaf dan wordt de volgende vermelding verplicht en kan geen 6% btw meer aangerekend worden zonder dat de factuur volgende verklaring bevat:

Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privé- woning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21 pct. van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.

 

Tot 30 juni 2022 is het nog mogelijk om het vroegere attest te gebruiken, maar vanaf 1 juli wordt het onherroepelijk afgeschaft.

Vragen hierover en lid van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen?
Neem dan contact met ons op.