Het maximale aantal uren dat studenten mogen werken wordt verhoogd naar 650 uur.
De wet zal met terugwerkende kracht op 1 januari 2025 in werking treden. Embuild heeft daarop de modelovereenkomsten voor tewerkstelling van studenten aangepast.
Studenten mogen maximaal 650 uren over het hele kalenderjaar worden tewerkgesteld voor zover de tewerkstelling plaatsvindt gedurende de periodes van niet verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen.
Om een student tewerk te stellen, moet een schriftelijke overeenkomst voor bepaalde duur worden gesloten en moet de Dimona-aangifte worden verricht.
Voor zover de tewerkstelling van een student niet langer duurt dan 650 uren is zij niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen, noch aan bedrijfsvoorheffing. Voor deze tewerkstelling is echter een solidariteitsbijdrage van 8,13% verschuldigd, waarvan 5,42% ten laste van de werkgever en 2,71% ten laste van de student.
Gratis basisveiligheidsopleiding
Volgens het Koninklijk Besluit van 15 april 2023 moeten alle personen die op de bouwplaats werken uitvoeren met het oog op het realiseren van het bouwwerk een basisveiligheidsopleiding gevolgd hebben. De basisveiligheidsopleiding moet gevolgd worden door iedereen, dus ook de jobstudent die werken uitvoert op de bouwplaats.
Daarom biedt Embuild, in samenwerking met Constructiv de opleiding gratis aan voor jobstudenten.
- In Zwijnaarde op 1 juli 2025 (opleiding 1)
- In Zwijnaarde op 1 juli 2025 (opleiding 2)
- In Kortrijk op 1 juli 2025
- In Kortrijk op 28 augustus 2025
Toegang tot de bouwdatabank is exclusief voor leden van Embuild.
Ben je lid, maar vind je je inloggegevens niet meteen terug? Neem dan contact met ons op.

Jolien Depeauw
Sociaaljuridisch adviseur