Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot 20% grotere overheidsopdrachten vanaf 1 juni 2024

Tot 20% grotere overheidsopdrachten vanaf 1 juni 2024

Embuild haalt zijn slag thuis: vanaf 1 juni 2024 nemen de maximumbedragen in het kader van de overheidsopdrachten met 20 procent toe.

Voor de uitvoering van werken binnen het kader van een overheidsopdracht stijgen de maximumbedragen met 20 procent vanaf 1 juni 2024.

Embuild werkte sinds 2023 hard aan dit dossier om ervoor te zorgen dat de sterk gestegen bouwkosten voortaan dus ook in rekening kunnen worden gebracht. 'We zijn blij dat dit maandenlange werk nu uitmondt in een akkoord met alle betrokken overheden om de maximumbedragen van de werken, die per erkenningsklasse mogen worden uitgevoerd, vanaf 1 juni 2024 met 20 procent te verhogen', klinkt het.

 

Wat betekent dit nu concreet?

Een bedrijf van de eerste erkenningsklasse zal voortaan werken mogen uitvoeren tot 162.000 euro in plaats van 135.000 euro vandaag; een bedrijf in erkenningsklasse 7 zal voortaan werken mogen uitvoeren tot 6.396.000 euro in plaats van 5.330.000 nu.

Ook voor de andere erkenningsklassen zal je voortaan werken mogen uitvoeren tot 20% boven de limiet van die klasse.

Daardoor zullen bouw- en installatiebedrijven opnieuw kunnen deelnemen aan opdrachten die ze normaal aangingen, maar waarvoor ze door de gestegen bouwprijzen de laatste jaren niet meer in aanmerking kwamen. Dat is volgens Embuild niet meer dan logisch en daarom maakte de sectorfederatie van dit dossier een absolute prioriteit. 'Het probleem was dat deze bedragen voor de erkenningsklassen sinds 1991 niet meer verhoogd werden en dat terwijl de bouwkosten, vooral de laatste jaren, sterk waren toegenomen.'

De bevoegde instanties hebben de inwerkingtreding vastgelegd op datum van 1 juni 2024. federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne zal het Koninklijk Besluit hierover binnenkort laten publiceren. Zodra dat het geval is, zullen we jou hierover alle concrete informatie bezorgen.

Wil je een erkenning als aannemer voor overheidsopdrachten?

Om een erkenning te verkrijgen dien je een administratief dossier samen te stellen waarin je aantoont aan de gevraagde voorwaarden te voldoen.

Ben je lid van Embuild Oost-Vlaanderen? Dan hoef je dat gelukkig niet zelf te doen. Wij ondersteunen je kosteloos bij de aanvraag, de verlenging of de uitbreiding van je erkenning als aannemer.