Overslaan en naar de inhoud gaan

Tracering en sloopopvolging van sloopafval verplicht sinds 1 juli 2022

Tracering en sloopopvolging van sloopafval verplicht vanaf 1/07/2022

Nieuwe verplichtingen bij sloopwerken: tracering en sloopopvolging van sloopafval is verplicht sinds 1 juli 2022.

2018

Sinds 2018 bestaat er een verplichting om een sloopopvolgingsplan (SOP) op te stellen voor sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken die vallen onder het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3, zijnde

  • niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume > 1000 m³,
  • in hoofdzaak residentiele gebouwen met een bouwvolume > 5000 m³ (m.u.v. eengezinswoningen)
  • en tenslotte infrastructuur- en onderhoudswerken waarbij meer dan 250 m³ steenpuin vrijkomt

juli 2022

Sedert 1 juli 2022 zijn de verplichtingen voor de opdrachtgever én voor de uitvoerder van de sloopwerken echter uitgebreid. De nieuwe Vlarema, vorige zomer goedgekeurd door de Vlaamse regering en gepubliceerd in het Belgisch staatsblad, stelt dat voor werken waar de opmaak van een sloopopvolgingsplan verplicht is, ook de conformverklaring ervan en vervolgens ook de tracering van het sloopafval verplicht worden.

Deze nieuwe verplichtingen gelden voor werken waarvoor een omgevingsvergunningaanvraag wordt ingediend vanaf 1 juli 2022 en houden concreet in dat de opdrachtgever, sloper of wegenbouwer voor bovenstaand type werven de volledige traceerbaarheidsprocedure via Tracimat vzw dient te volgen.


Meer weten over de verplichting, de traceerbaarheidsprocedure en waar u als uitvoerder van de sloopwerken sinds 1 juli 2022 rekening mee moet houden?