Op zondag 9 juni 2024 zijn er verkiezingen: Europees, federaal en regionaal. Later op het jaar, op zondag 13 oktober, zijn er ook lokale verkiezingen. Embuild is intussen volop bezig met de voorbereidingen. Want de bouwsector staat voor grote uitdagingen: betaalbaar wonen, zuinig ruimtegebruik, verdichting, klimaat en energie, renovatie, elektrificatie, mobiliteit, jobs enzovoort.
Dit voorjaar zijn we onder de titel "Aan tafel met ..." gestart met het uitnodigen van de Oost-Vlaamse politieke kopstukken van de 8 Vlaamse politieke partijen (Vlaams Belang, Voor U, PVDA, cd&v, Groen, N-VA, Vooruit en Open Vld). Tijdens die debatten legden we onze beleidsvoorstellen op tafel om die vervolgens - hopelijk - opgenomen te zien in bestuursakkoorden.
1. Investeren in de toekomst voor een meer fossielvrij, klimaatbestendig en duurzaam Vlaanderen
Bouwbedrijven zijn verantwoordelijk voor het bouwen, aanleggen en het onderhouden van de infrastructuur zoals: wegen, fietspaden bruggen, tunnels, spoorwegen, bibliotheken, luchthavens, ziekenhuizen, culturele centra, kantoren, winkels en nutsvoorzieningen. Een goed ontwikkelde infrastructuur is essentieel voor het functioneren van onze samenleving en ondersteunt economische activiteit, handel en mobiliteit.
De komende decennia moet onze regio en ons land transformeren naar een duurzame, koolstofvrije maatschappij en economie. Deze transformaties kunnen enkel gerealiseerd worden door middel van een sterke toename van investeringen. Wij vragen dan ook een ambitieuze verhoging van de overheidsinvesteringen in onze publieke infrastructuur en dit vanwege de chronische onderinvestering van de afgelopen 25 jaar!
v.l.n.r.: Koen Daniëls en Lieve Truyman van N-VA
2. Betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen tegen 2034
De bouwsector voorziet in de behoefte aan huisvesting door het bouwen van woningen, appartementen en andere residentiële gebouwen. Wij dragen bij aan het oplossen van het huisvestingsprobleem en versterken de levenskwaliteit van mensen. Een uitgebreid en energiezuinig woonaanbod is een absolute noodzaak indien we een wooncrisis willen vermijden.
We pleiten voor een uitbreiding van de maatregel dat ook verkoopprojecten na sloop en heropbouwen opnieuw aan 6% btw uitgevoerd kunnen worden. Deze maatregel heeft niet alleen gunstig gevolg voor onze sector maar zal ongetwijfeld ook iets doen aan de schaarste en de betaalbaarheid van woningen. We hebben dus dringend meer steun nodig voor grote bouwprojecten via sloop en heropbouw.
v.l.n.r.: Egbert Lachaert (Open Vld) en Karel Derde (Derde Construct)
3. Ruimte om te bouwen en te ondernemen
Ruimte is in het dichtbevolkte Vlaanderen een schaars goed. Bovendien wordt onze regio gekenmerkt door verdichte stedelijke centra en verspreide bebouwing.
Hoe zal de beschikbare ruimte in de toekomst worden ingericht en hoe zal de bestaande bebouwing en infrastructuur verder worden versterkt om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan rond klimaat, leefmilieu, mobiliteit, woonbehoeften enzovoort?
Vlaanderen moet vooruitdenken en voldoende ijzeren voorraad veiligstellen voor kmo en industrie. Gezien de bouwshift moeten we niet alleen rekening houden met de ruimtevraag tot 2040, maar ook met de vraag in de decennia daarna.
Mieke Schauvliege (Groen)
Onze bouwondernemingen hebben duidelijke behoefte aan ingrijpende hervormingen die hen in staat zullen stellen hun concurrentievermogen te verbeteren en te werken in een context van kwaliteit, efficiëntie en administratieve vereenvoudiging
v.l.n.r.: Caroline Deiteren (Embuild Vlaanderen), en Pieter De Spiegeleer en Adeline Blancquaert van Vlaams Belang
v.l.n.r.: Robin Tonniau en Steven De Vuyst van PVDA
v.l.n.r.: Caroline Deiteren (Embuild Vlaanderen), en Michaël Verstraeten, Els Ampe en Ivan Sabbe van Voor U
4. Voldoende bouwpersoneel om de klimaat en energietransitie te realiseren
De bouwsector heeft een groot een tekort aan sterke gekwalificeerde arbeidskrachten. Embuild vraagt heel duidelijk van de verschillende overheden om alle zeilen bij te zetten voor meer bouwpersoneel in combinatie met een efficiënt werkgelegenheidsbeleid.
Alle instroomkanalen moeten aangesproken worden om voldoende werkkrachten te vinden zoals het aanboren van de grote groep niet-beroepsactieven, het makkelijk aantrekken van potentiële arbeidskrachten uit andere sectoren of uit andere regio’s zoals Brussel en Wallonië als binnen en buiten de Europese Unie waarbij we vragen om de aanwervingsprocedure voor buitenlandse arbeidskrachten (uit niet EU-landen) sneller en efficiënter te laten verlopen. Wij doen een oproep om de lasten op arbeid te verlagen. België is een van de Europese landen met de hoogste sociale lasten op arbeid en dit schaadt onze concurrentiepositie. Ook de werking van VDAB en de rol van de interimkantoren kwam ter sprake.
Conner Rousseau (Vooruit)
5. Efficiënte overheid
De complexiteit van bouwvergunningen en de overmaat aan regels. Het is een uitdaging waar veel bouwbedrijven en professionals mee te maken hebben. Ondanks alle stappen die gezet zijn om de vergunningsprocedures te vereenvoudigen, te verbeteren en te versnellen, blijft het op de dag van vandaag bijzonder complex en tijdrovend om op redelijke termijn een bouwvergunning te krijgen. Dit belemmert de efficiëntie, de betaalbaarheid en het tempo van onze noodzakelijke bouwprojecten.
Wij vragen uitdrukkelijk aan alle regeringen om de administratieve lasten te verminderen en de vaak zinloze en overbodige regels te schrappen. Vlottere vergunningsprocedures zijn cruciaal om de maatschappelijke evolutie bij te benen!