Overslaan en naar de inhoud gaan

Verplaatsingsvergoedingen in de bouw

Verplaatsingsvergoedingen in de bouw

Als werkgever moet je arbeiders in de bouw maandelijks een detail afleveren van de toegekende mobiliteitsvergoeding. Je kan wel met de vakbondsafvaardiging of individueel met de arbeiders afspreken om je te laten vrijstellen.

Werkgevers moeten aan hun arbeiders (PC 124) elke maand een detail afleveren van de toegekende mobiliteitsvergoeding. Je vindt het nieuwe model met aangepaste kalender voor 2024 op onze bouwdatabank.

Deze berekeningstool in Excel berekent automatisch de vergoeding.

 

Vrijstelling

Je kan je als werkgever laten vrijstellen om het detail af te leveren in akkoord met de vakbondsafvaardiging of individueel met de arbeiders. Modelovereenkomsten hiervoor zijn eveneens beschikbaar op de website.

PC 124

De verplaatsingen die de arbeiders moeten doen tussen hun woonplaats en de sociale zetel of de plaats van tewerkstelling dienen te gebeuren op eigen kracht uitgezonderd indien de werkgever voor deze verplaatsingen een voertuig ter beschikking stelt.

De werkgever moet tussenkomen in de kosten die de arbeider daarvoor maakt. De cao legt ook de betaling van een mobiliteitsvergoeding op voor alle werkelijk afgelegde kilometers van het woon-werk traject. De arbeider die zich met de fiets verplaatst, heeft recht op een fietsvergoeding in de plaats van een terugbetaling van de reiskosten en de mobiliteitsvergoeding.

PC 200

De bedienden hebben recht op een tussenkomst in de verplaatsingskosten (geen mobiliteitsvergoeding) voor hun woon-werk verplaatsingen met eigen of openbaar vervoer.

Voor de bedienden die hun eigen vervoermiddelen gebruiken is er echter geen recht op tussenkomst als hun jaarlijkse bruto bezoldiging 29.680 euro overschrijdt. De bediende die zich met de fiets verplaatst heeft recht op een fietsvergoeding.

Toegang tot de bouwdatabank is exclusief voor leden van Embuild.

Ben je lid, maar vind je je inloggegevens niet meteen terug? Neem dan contact met ons op.


Bibliotheek > Personeelsbeheer > Lonen en voordelen > Vergoedingen en terugbetaling kosten > Verplaatsingsvergoedingen (woon-werkverkeer)


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseur.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".

Ben je nog geen lid van Embuild Oost-Vlaanderen?

Of je nu net gestart bent als ondernemer in de bouw of al verschillende jaren op de teller hebt, je doet er goed aan je te omringen met professionals.

We informeren jou, staan je bij met praktisch advies en voorzien je van een bouwdatabank met tientallen modelcontracten en documenten.

Ontdek vandaag nog alle voordelen van een lidmaatschap bij Embuild.