Vooral de renovatiesector en de burgerlijke bouwkunde scoren daarbij het best. Nieuwbouw krijgt het daarentegen moeilijker. 'Ondanks de problematiek van de fel gestegen materialenprijzen en het tekort aan arbeidskrachten, ogen de vooruitzichten dus toch al bij al goed', stelt Niko Demeester, topman van de Confederatie Bouw, vast.
Het Europees relancegeld en de heropbouw in Wallonië na de overstromingen van juli 2021 zorgen daar in hoofdzaak voor.
De overheidsinvesteringen, nu gemiddeld 2,5% van het BBP, moeten verdubbelen tegen 2030
Ondanks het effect van de oorlog in Oekraïne op de Belgische economie, behoudt deze voorlopig mooie groeiperspectieven (+2 procent). Dat is ook het geval voor de bouw, die de koers van de economische groei in ons land lijkt te volgen, en dat ondanks de problematiek van de fel gestegen materialenprijzen (de totale bouwprijs zou in 2022 stijgen met 10 procent), de toegenomen levertermijnen en het tekort aan arbeidskrachten. De bouw zal in 2022 wellicht groeicijfers van meer dan 2 procent kunnen voorleggen en dat geldt hopelijk ook voor de komende jaren.
Relanceplannen en heropbouw
Dat de bouw het normaal gezien toch goed zal blijven doen, heeft te maken met verschillende externe factoren. Zo zijn er de relanceplannen voor 5,2 miljard aan bouwwerken voor de periode 2021-2026, waarvan het meeste besteed zal worden in 2023, 2024 en 2025. Ook de heropbouw na de overstromingen in Wallonië wordt geraamd op 2,6 miljard voor de bouw en die som komt bovenop de relanceplannen.
De grootste sommen hiervoor zullen worden besteed in 2022, 2023 en 2024. De verwerving van een nieuwe of te renoveren woning krijgt het moeilijker door de gestegen kostprijs en de oplopende rente. De (on)betaalbaarheid van woningen vormt dus wel een significant neerwaarts risico de komende jaren.
85% van de woningen beantwoordt nu niet aan de energienormen. Er zal een mix van maatregelen nodig zijn met premies en fiscale incentives, beleid dat aanspoort om energetisch te renoveren
Alternatieve energiebronnen
Niko Demeester, CEO van de Confederatie Bouw: 'De hoge energieprijzen hebben één voordeel: mensen gaan terecht op zoek naar alternatieve energiebronnen die hen minder treffen in de portefeuille, zoals zonnepanelen, warmtepompen, extra isolatie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat (minder fossiele brandstoffenconsumptie), maar ook voor de bouwsector die zo extra opdrachten krijgt. Het aantal renovaties moet maal drie à vier om de klimaatdoelstellingen in 2050 te halen. 85% van de woningen beantwoordt nu niet aan de energienormen. Er zal een mix van maatregelen nodig zijn met premies en fiscale incentives, beleid dat aanspoort om energetisch te renoveren.'
Overheidsinvesteringen verdubbelen
Ook onze publieke infrastructuur heeft een grondige opknapbeurt nodig. Onze scholen, ziekenhuizen, rusthuizen, autowegen, waterwegen, spoorwegen,… ze zijn dikwijls sterk verouderd en staan groei in de weg.
'De overheidsinvesteringen, nu gemiddeld 2,5% van het BBP, moeten daarom verdubbelen tegen 2030. De EU heeft daarvoor veel geld ter beschikking gesteld, het is nu aan de lokale, regionale en federale overheden om dat geld snel en slim te investeren in allerlei infrastructuur', benadrukt Demeester.