Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken in de hitte: neem voldoende maatregelen

Werken in de hitte: neem voldoende maatregelen

Met de hoge temperaturen is het noodzakelijk als werkgever om voldoende maatregelen te nemen.

Welke maatregelen moet ik als werkgever nemen bij extreem warm weer?

Je moet als werkgever beschermingsmiddelen voorzien voor de werknemers: zonnebril, zonnecrème, hoofddeksel, schaduwruimte en dergelijke. Er moet tevens gezorgd worden voor voldoende aangepaste koele dranken.

Preventiemaatregelen Constructiv en checklist

Alvast enkele tips:

  • Plan intensiever werk in op koelere momenten van de dag
  • Organiseer voldoende pauzes op plaatsen met veel schaduw en wind, of in gekoelde geventileerde lokalen
  • Zorg voor fris water in de buurt en laat uw medewerkers genoeg drinken
  • Zorg dat uw medewerkers luchtige kleren dragen in lichte kleuren

Volgens de CAO van 22.12.2005 kan het werk op de bouwplaatsen in de zomer beginnen vanaf 6 uur ’s ochtends, zodat de werkdag kan worden beëindigd vóór de grote hitte van de namiddag. Deze aangepaste uurroosters (‘zomeruurrooster’) moeten wel in het arbeidsreglement opgenomen zijn.


» Contacteer onze adviseurs om je arbeidsreglement aan te passen

 

Kan ik weerverlet aanvragen?

Onder slecht weer worden de weersomstandigheden verstaan waarvan de werkgever in een mededeling aan de RVA aantoont dat ze, gezien de aard van het werk, de uitvoering van het werk onmogelijk maken.

Volgens de RVA kan tijdelijke werkloosheid worden ingevoerd bij weersomstandigheden waardoor werken in menselijke omstandigheden onmogelijk wordt gemaakt of waardoor grondstoffen of bedrijfsmiddelen onbruikbaar worden. Dat het werk lastiger wordt of in fysisch moeilijkere omstandigheden moet worden uitgevoerd, is geen voldoende reden om tijdelijke werkloosheid in te roepen.

Dit sluit niet uit dat in sommige gevallen van zware fysieke arbeid die onvoldoende kan gecompenseerd worden door de preventieve maatregelen van de werkgever de tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer wel kan aanvaard worden, maar dit zal in concreto en met gezond verstand moeten worden beoordeeld door de directeur van het werkloosheidsbureau.

Tijdelijke werkloosheid kan slechts voor een volledige dag aangevraagd worden. Vergeet niet de mededeling eerste werkloosheidsdag van de maand te doen.


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseurs.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".