Overslaan en naar de inhoud gaan

Versoepeling collectief vervoer arbeiders

Bestelwagen - grensarbeiders

Op vrijdag 10 september werden er nieuwe coronaregels gepubliceerd met daarin een versoepeling van het collectief vervoer voor bouwvakarbeiders.

Afgelopen vrijdag verscheen de zesde versie van de Generieke Gids met daarin een versoepeling van de passage rond collectief vervoer van en naar het werk. Een belangrijke aanpassing voor veel bouwbedrijven, waar de Confederatie Bouw al maanden op aandrong.

Het door de werkgever georganiseerd gemeenschappelijk vervoer is aanvaardbaar indien men het organiseert zodanig dat het risico op besmetting geringer is dan wanneer de werknemers zich met het openbaar vervoer naar het werk zouden begeven

De instructie “Beperk indien mogelijk het aantal personen in het voertuig en/of voorzie afscheidingen (in voldoende flexibel materiaal met aandacht voor zichtbaarheid en veiligheid)” is uit de Generieke Gids gehaald en vervangen door de volgende passage:

“Het door de werkgever georganiseerd gemeenschappelijk vervoer is aanvaardbaar indien men het organiseert zodanig dat het risico op besmetting geringer is dan wanneer de werknemers zich met het openbaar vervoer naar het werk zouden begeven. In elk geval is een mondmasker verplicht en dient de toevoer van verse lucht te worden verzekerd. Men houdt zoveel mogelijk afstand van elkaar, ook bij het in- en uitstappen. Men werkt daarom best met vaste plaatsen. Men geeft ook bijzondere aandacht aan de hygiëne binnen de voertuigen. Het is nodig het voertuig te verluchten en regelmatig te reinigen.”

Volgende stap

De eerste stap is bij deze gezet. Nu vraagt de Confederatie Bouw om het sectorprotocol van 7 mei 2020 aan te passen. Met het oog daarop heeft de Confederatie een bijgekomst gevraagd op maandag 13 september met de sociale partners in paritair comité 124.


Bron: Confederatie Bouw

 

Vragen hierover en lid van Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen?
Neem dan contact met ons op.

Els Van Heck

Manager dienstverlening, belangenbehartiging en personeelsbeleid

09 244 45 03 · 0474 98 92 23

Stuur Els een mail