Bijna zeven jaar geleden, op 1 februari 2014, nam Quinten Matthijs met zijn vrouw Melanie Buyle het bedrijf over van zijn vader Dirk. Hij is daarmee de derde generatie, want de firma is al sinds de jaren 60 te vinden in het hart van de bloemengemeente. "Mijn grootvader, Roger, was hier een eenmanszaak in putboringen begonnen", vertelt Quinten.
Geef mij geen appartmentsblokken waar ik honderd keer hetzelfde moet doen, daar zit te weinig uitdaging in
Recent was je betrokken bij het nieuwbouwkantoor van Wyckaert. Is zo'n project een mooi voorbeeld van wat je met Matthijs nv doet?
Quinten: "Eigenlijk wel. Wij richten ons specifiek op de B2B-markt en gaan steeds bewust op zoek naar opdrachtgevers en projecten die ons als bedrijf uitdagen. Bij een project moet er een stukje engineering aan te pas komen en het volledige HVAC-pakket moet erin zitten. Daar beantwoordde het kantoor van Wyckaert volledig aan. Geef mij geen appartmentsblokken waar ik honderd keer hetzelfde moet doen, daar zit te weinig uitdaging in. Trouwens, dat project van Wyckaert was de eerste keer dat we eerst alles in BIM hebben getekend."
Lees ook: Nieuw energiezuinig kantoor van Wyckaert speelt met de zon
En hoe beviel dat?
Quinten: "Zeer positief, ik ben een enorme voorstander. Als ik eerst in BIM kan modelleren, kan ik de installatie in onze prefabafdeling voorbereiden en nadien ter plaatse gaan monteren. Eens dat tekenen in BIM écht goed in de vingers zal zitten, zal dat een grote tijdsbesparing zijn."
Terwijl Matthijs vroeger eerdere kleinere projecten deed tussen de 50 à 100.000 euro, richt het klasse 5-bedrijf zich nu eerder op projecten vanaf 300.000 euro.
Vanwaar die shift naar die grotere projecten?
Quinten: "Dat is voor een stuk organisch gegroeid, maar die grotere opdrachten motiveren ons en onze medewerkers meer. Wij houden niet zo van bandwerk. Onze klanten kunnen bij ons ook terecht voor de studie van een installatie. We denken steeds mee met de klant om hen de meest optimale oplossing te bezorgen. Wat een studiebureau heeft voorbereid, kijken we steevast na om bepaalde optimalisaties voor te stellen."
Melanie: "De complexiteit van de projecten wordt ook steeds groter. Denk maar aan hybride installaties, passief koelen met BEO-velden en het geheel dient gekoppeld te gekoppeld te worden aan een gebouwbeheerssysteem. Ook worden de reglementeringen steeds strikter."
Op zoek naar vers bloed
Matthijs stelt momenteel een kleine 40 mensen tewerk, waaronder een tiental bedienden, maar is zoals vele bouwbedrijven op zoek naar vers bloed.
Quinten: "We zoeken inderdaad heel wat techniekers, maar hebben recent toch al een projectvoorbereider verwelkomd in ons team. Die zal een stuk het werk van mezelf en mijn andere projectleider overnemen."
Melanie: "Die projectleider is trouwens doorgegroeid binnen ons bedrijf.
Quinten: "Los van de soms moeilijkere instroom van personeel, zijn we wel allebei zeer tevreden dat we zeer weinig personeelsverloop kennen. Waar dat aan ligt? Ik kan dat niet met absolute zekerheid zeggen, maar het familiale karakter van ons bedrijf zal daar wel voor een stuk in meespelen, gok ik."
Melanie: "We proberen onze techniekers ook zoveel mogelijk vrijheid te geven. Ze krijgen de kans om zelf een oplossing te bedenken als ze met een probleem zitten. Dan duurt het werk misschien ietsje langer, maar op de langere termijn is het wel een voordeel als ze zelf leren oplossingen te bedenken en het maakt hun job ook een pak interssanter."