Overslaan en naar de inhoud gaan

6% btw-regeling voor afbraak en heropbouw uitgebreid naar huurwoningen

6% btw-regeling voor afbraak en heropbouw uitgebreid naar huurwoningen

Het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van woningen wordt uitgebreid naar huurwoningen.

BouwForum reikt verschillende recepten aan om een wooncrisis te vermijden

In oktober 2023 besliste de federale regering dat projecten van sloop en heropbouw, verkocht vanaf 2024, uitgesloten worden van de veralgemeende, verlaagde btw, met uitzondering van projecten voor particuliere bouwers.

Embuild-CEO Niko Demeester reageerde toen scherp: 'Dat schiet tekort voor de noodzakelijke uitbreiding en vernieuwing van ons sterk verouderd woningpark. Individueel slopen en heropbouwen is goed, maar ruim onvoldoende.'


» Lees ook: Verlenging 6% btw sloop en heropbouw schiet tekort om wooncrisis op te lossen

Er worden drie belangrijke sociale voorwaarden gekoppeld aan deze maatregel

Een halfjaar na de inperking van de verlaagde btw op sloop en heropbouw werkte minister van Financiën Vincent Van Peteghem een aanpassing uit, die werd goedgekeurd door het kernkabinet. De afbraak van een gebouw gevolgd door de bouw van huurwoningen komt opnieuw in aanmerking voor het btw-tarief van 6 procent.
   'De particuliere huurmarkt heeft nood aan extra aanbod om de krapte op de markt tegen te gaan', zegt Van Peteghem daarover in het persbericht.

Deze beslissing van het kernkabinet moet evenwel nog bevestigd worden door de ministerraad; wetteksten zijn er daarom nog niet.

 

3 sociale voorwaarden

Het kernkabinet besliste om het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en heropbouw van woningen uit te breiden naar huurwoningen.

Net zoals bij de algemene regeling, die sinds begin dit jaar geldt, worden er drie belangrijke sociale voorwaarden gekoppeld aan deze maatregel:

  1. alleen woningen met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter
  2. die voor minstens 15 jaar worden verhuurd
  3. en door de huurder worden gebruikt als hoofdverblijfplaats komen in aanmerking.

Deze uitbreiding zal niet alleen voor particulieren gelden die een oud gebouw laten afbreken en herbouwen om vervolgens voor een lange periode te verhuren maar ook voor vennootschappen

Deze uitbreiding zal niet alleen voor particulieren gelden die een oud gebouw laten afbreken en herbouwen om vervolgens voor een lange periode te verhuren, maar ook voor vennootschappen.

Herbouwde woningen die verkocht worden om verhuurd te worden zullen evenwel niet in aanmerking komen.

Deze uitbreiding is volgens Embuild een stap in de goede richting, maar ook verkoopprojecten moeten na sloop en heropbouw opnieuw aan 6% btw uitgevoerd worden. Alleen op die manier kunnen we een wooncrisis afwenden.

Dat blijft dus een zeer belangrijk strijdpunt voor Embuild met het oog op de verkiezingen van 9 juni en de regeringsvorming achteraf.

 


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseur.

Stel je vraag aan onze adviseur

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".