Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlenging 6% btw sloop en heropbouw schiet tekort om wooncrisis op te lossen

Verlenging 6% btw op sloop en heropbouw schiet tekort om wooncrisis op te lossen

Embuild is ontevreden dat projecten van sloop-heropbouw - die verkocht worden vanaf 2024 - uitgesloten zullen worden van de veralgemeende, verlaagde btw. 'De vernieuwing van ons sterk verouderd woningpark zal dus absoluut niet voldoende versnellen', zegt Embuild-CEO Niko Demeester.

In een eerste reactie op de federale beleidsverklaring zegt Embuild ontevreden te zijn dat projecten van sloop-heropbouw - die verkocht worden vanaf 2024 - uitgesloten zullen worden van de veralgemeende, verlaagde btw. De maatregel zal vanaf volgend jaar enkel gelden voor particuliere bouwers.

'Dat schiet tekort voor de noodzakelijke uitbreiding en vernieuwing van ons sterk verouderd woningpark. Individueel slopen en heropbouwen is goed, maar ruim onvoldoende. De komende zeven jaar moeten we immers liefst 220.000 extra wooneenheden realiseren om aan de woonbehoefte te voldoen. Daarvoor moeten ook verkoopprojecten ondersteund worden zodat er meteen op grotere schaal vernieuwd en verduurzaamd kan worden', benadrukt Niko Demeester, CEO van Embuild.

We moeten alle zeilen bijzetten om onze woningen futureproof en klimaatneutraal te maken

De verlaagde btw van 6% op afbraak en heropbouw wordt vanaf 2024 permanent gemaakt in heel België, maar alleen voor particuliere bouwprojecten. Toch is Embuild ronduit ontevreden dat het vanaf 2024 niet langer mogelijk zal zijn voor bouwbedrijven om projecten van sloop en heropbouw te realiseren en die vervolgens te verkopen. Verkoop wordt vanaf volgend jaar immers uitgesloten bij afbraak en heropbouw.

Het tarief van 6% kan vanaf 1 januari 2024 dus niet meer toegepast worden voor verkoop van na afbraak herbouwde woningen. Een groot woonproject met sloop en heropbouw realiseren zal met andere woorden niet meer mogelijk zijn aan dat btw-tarief.

 

220.000 bijkomende wooneenheden

'De vernieuwing van ons sterk verouderd woningpark zal dus absoluut niet voldoende versnellen. We mogen immers niet vergeten dat driekwart van onze woningen van voor 1985 dateert en niet meer voldoet aan de duurzaamheidvereisten', becijfert Demeester. 'We moeten met andere woorden alle zeilen bijzetten om onze woningen futureproof en klimaatneutraal te maken. Daarnaast moeten we de komende zeven jaar liefst 220.000 bijkomende wooneenheden bouwen om aan de groeiende woonbehoefte te kunnen voldoen. Zoniet zal de schaarste op de woningmarkt zodanig groot worden dat wonen echt onbetaalbaar gaat worden voor iedereen. We hebben dus dringend meer steun nodig voor grote bouwprojecten via sloop en heropbouw.'

Embuild betreurt ook dat het gunsttarief van 6% btw op zonnepanelen en zonneboilers eind dit jaar op de schop gaat. Positief is dan weer wel dat dit verlaagd tarief ook in 2024 voor warmtepompen blijft gelden.

(Foto: Flickr)


» Lees ook: Btw op sloop en heropbouw moet permanent aan 6% blijven