Overslaan en naar de inhoud gaan

De gevolgen van het ontwerp ruimtelijk beleidsplan Oost-Vlaanderen

Embuild Oost-Vlaanderen is bijzonder sceptisch over provinciaal beleidsplan ruimte 2050

Embuild Oost-Vlaanderen is bijzonder sceptisch over het provinciaal beleidsplan ruimte 2050 en zal een officieel bezwaarschrift indienen.

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen heeft, zoals je wellicht al vernomen hebt, een ontwerp beleidsplan ruimte klaar waarin een toekomstbeeld wordt voorgesteld voor een duurzaam gebruik van de beperkte ruimte in 2050. Embuild Oost-Vlaanderen heeft ook akte genomen van dit ontwerp en deelt de grote ongerustheid van zijn leden. We sluiten ons aan bij het protest van heel wat lokale burgemeesters.


» Lees ook: Embuild Oost-Vlaanderen is bijzonder sceptisch over provinciaal beleidsplan ruimte 2050

 

Gezien de ruimte om te wonen en te ondernemen door dit plan sterk aan banden wordt gelegd, zal Embuild Oost-Vlaanderen een officieel bezwaarschrift indienen. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek over het ontwerp van het ruimtelijk beleidsplan van de provincie Oost-Vlaanderen. Nog tot en met 19 juli 2023 kan iedereen opmerkingen geven.

Wij roepen benadeelde leden op om zoveel mogelijk protest aan te tekenen

Bedrijventerreinen moeten wijken of kunnen niet verder uitbreiden

Wat de ruimte voor bedrijvigheid betreft heeft de provincie een onderscheid gemaakt in verweefbare en niet-verweefbare activiteiten. Met andere woorden: de mate waarin activiteiten 'verweven' kunnen worden in gebieden met gemengde functies, zoals in stedelijk gebied, waar zij samen naast de functies wonen, detailhandel en publieke functies kunnen bestaan.

Tegelijk heeft de provincie de potenties van bedrijventerreinen in functie van die verweefbaarheid ingedeeld in 5 zones: laag, beperkt, matig, hoog en zeer hoog. Hier wringt het schoentje:

  • Bedrijventerreinen met een lage potentie krijgen geen ontwikkelingskansen meer en moeten zich op termijn verplaatsen want men wil de open ruimte hier herstellen.
  • Bedrijventerreinen met een beperkte potentie kunnen behouden blijven, maar de aanwezige ondernemingen kunnen niet uitbreiden en de beschikbare ruimte kan niet verder benut worden wanneer dit gepaard gaat met bijkomende milieueffecten, mobiliteitsdruk, geluidsoverlast, ...

Hieronder een tabel die per kleurcode de visie van de provincie weergeeft.

Ontwerp beleidsplan ruimte Oost-Vlaanderen 2050

Gebruik onze modelbrief voor bezwaar

Via de Kaart bedrijventerreinen kan je, door linksboven jouw adres in te geven, nagaan hoe jouw bedrijf/bedrijventerrein is gekwalificeerd. (sluit het venster bladwijzers)

Let wel, dit is kaartmateriaal dat de provincie ons ter beschikking heeft gesteld. Hou er rekening mee dat de toets op het terrein hier ontbreekt, dat niet alle bestaande bedrijventerreinen aangeduid staan en dat er toch wel een pak inhoudelijke inconsequenties te bespeuren zijn.

Als jouw bedrijf/bedrijventerrein in een zone ligt die een nadelige impact heeft op de huisvesting en toekomstige economische ontwikkeling, dan kan je via onze modelbrief bij het provinciebestuur een bezwaarschrift indienen.

Wij formuleerden voor jou een voorstel tot reactie of bezwaar. De inhoud hiervan kan integraal of gedeeltelijk overgenomen worden of kan als inspiratie dienen. Wij roepen benadeelde leden op om zoveel mogelijk protest aan te tekenen.

 

Reageer ten laatste op 19 juli 2023

Wil je reageren? Stuur je reactie dan tot en met 19 juli in via één van de volgende kanalen:

  • via het webformulier op de website van de provincie
  • via e-mail op reactiesbeleidsplan@oost-vlaanderen.be
  • via aangetekend schrijven gericht aan de deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen post naar het Provinciehuis (Gouvernementstraat 1, 9000 Gent)
  • via een schriftelijke reactie, afgeven tegen ontvangstbewijs bij het Administratief Centrum Maarkedal of bij het Provinciaal Administratief Centrum (Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent)

Vanuit Embuild Oost-Vlaanderen vragen wij aan de deputatie en de administratie om na het openbaar onderzoek ten volle rekening te houden met alle bezwaarschriften en voldoende tijd en overleg met alle betrokken actoren te voorzien om het plan grondig bij te sturen. Want geen draagkracht, geen plan!

 

We volgen graag op hoeveel bezwaarschriften er worden ingediend. Graag een kort bericht aan Philip Bogaert via philip.bogaert@embuild.be.