Overslaan en naar de inhoud gaan

Embuild reageert positief op "zwarte lijst" van malafide ondernemers

Embuild reageert positief op "zwarte lijst" van malafide ondernemers

Embuild omarmt de mogelijkheid een "zwarte lijst" van malafide ondernemers te kunnen consulteren. 'De consument heeft er alle belang bij te weten dat hij in zee gaat met een betrouwbare aannemer,' reageert Embuild-CEO Niko Demeester.

De bouwsector komt om de zoveel tijd in een slecht daglicht te staan door verhalen over malafide bedrijven die, na een voorschot te hebben aangerekend, met de noorderzon verdwijnen. Zulke vormen van fraude zijn uiteraard volstrekt ontoelaatbaar en er moet volgens Embuild streng tegen worden opgetreden. Die cowboys verzieken de boel voor de hele sector, want de overgrote meerderheid van alle bouwbedrijven werkt wel volgens de regels.

Embuild reageert dan ook positief op het initiatief van minister van Justitie Paul Van Tigchelt om een consultatie van bestuursverboden mogelijk te maken, zodat consumenten, leveranciers en collega-ondernemers effectief kunnen controleren met wie ze in zee gaan.

 

Sneller beroepsverbod

Embuild vindt ook dat na faillissement aannemers sneller een beroepsverbod moeten kunnen krijgen, zodat ze geen nieuwe slachtoffers meer kunnen maken. We pleiten ook voor een uitbreiding van de beroepsverboden, wanneer er sprake is van zware fouten, zodat fraudeurs - die niet per se failliet gaan - niet opnieuw slachtoffers kunnen maken. Dergelijke beroepsverboden moeten sneller uitgesproken kunnen worden, maar vooral ook sneller gepubliceerd worden. Daarvoor kan JustBan een nuttig instrument zijn.

Bouwen kost handenvol geld, de consument heeft er dan ook alle belang bij om te weten dat hij in zee gaat met een betrouwbare aannemer

Embuild neemt zelf ook initiatieven voor een betere bescherming van de consument met bouwplannen. Zo heeft Embuild voorstellen neergelegd om de consument beter te beschermen tegen buitensporige voorschotten, bij casco- en renovatieprojecten en insolventie van de aannemer.

Ook pleit Embuild voor een uniek loket voor de bouw binnen de consumentenombudsdienst in het kader van bouwgeschillen, zodat specialisten de consument nog beter kunnen helpen. Embuild is bereid zijn knowhow daarin te delen. Tot slot publiceert Embuild zelf een lijst van alle aannemers zonder fiscale of sociale schulden en een checklist om na te gaan of een vakman betrouwbaar is via buildyourhome.be.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild: 'Deze en nog meer voorstellen hebben we opgenomen in ons verkiezingsmemorandum dat we momenteel bespreken met alle politieke partijen. We hopen dat onze voorstellen opgenomen worden in het komende federaal regeerakkoord na de verkiezingen van 2024. Iedereen is immers gebaat bij een betere consumentenbescherming, en voor cowboys en malafide aannemers is in de bouw- en installatiesector geen plaats.'


» Lees ook: Embuild schuift 4 doelstellingen naar voren in aanloop naar de verkiezingen 2024