Overslaan en naar de inhoud gaan

Embuild vraagt uitstel betaling btw en sociale bijdragen door aanhoudende regen

Embuild vraagt uitstel betaling btw en sociale bijdragen door aanhoudende regen

Driekwart van de bouwbedrijven kampt met vertragingen door het slechte weer de voorbije acht maanden. 'Dat zet meer en meer bouwbedrijven zwaar onder druk qua kaspositie, waardoor ze in de problemen kunnen komen', zegt Embuild-CEO Niko Demeester.

Vertragingen door slechte weer

De afgelopen acht maanden heeft het overvloedig geregend en is het een pak natter dan normaal. De aanhoudende regen heeft negatieve gevolgen voor de activiteit in de bouw. Een aantal voorbeelden: door het aanhoudend natte weer hechten bij metselwerken de stenen minder goed en drogen die werken ook veel minder gemakkelijk.

Ook was het de afgelopen maanden moeilijk om bouwputten, nodig voor het maken van een fundering van een werf, droog te houden. Bovendien wordt een bouwplaats ook onveiliger en veel moeilijker begaanbaar voor medewerkers en allerhande machines, onder meer door modderige paden als gevolg van overvloedige regen.

Gevolg: driekwart van alle bouw- en installatiebedrijven kampt met vertragingen door het slechte weer. Dat aantal neemt nog fors toe bij bouwbedrijven met buitenwerkzaamheden, zoals onder meer ruwbouw, dakwerken, metselwerken, wegenbouw of infrastructuur.

We pleiten voor uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen. Ook eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn nu ongepast

Twee à drie maanden achterstand

Die achterstanden zijn intussen voor veel bedrijven opgelopen van een aantal weken tot twee à drie maanden. Daardoor nam het aantal dagen tijdelijke werkloosheid door slecht weer alleen al tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 18% toe tegenover het eerste kwartaal van 2023.

Embuild vraagt nogmaals begrip van de klanten. 'We begrijpen dat dit voor hen niet ideaal is, maar ze zullen hopelijk beseffen dat het hier echt om uitzonderlijke omstandigheden gaat,' zegt Demeester.


» Lees ook: Overvloedige regen brengt uitvoeringstermijn in gedrang: gebruik onze modelbrieven

 

Kaspositie onder druk

Door die achterstanden als gevolg van de regen komen ook heel wat bouwbedrijven in financiële moeilijkheden terecht. De vaste kosten lopen immers grotendeels door en dat zet meer en meer bouwbedrijven zwaar onder druk qua kaspositie. Embuild pleit daarom voor uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen. Ook eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn nu volgens Embuild zeker ongepast.

'Onze klanten kunnen erop aan dat bouwbedrijven deze vertragingen zo snel mogelijk zullen wegwerken zodra het weer beter wordt. Maar het weer hebben we jammer genoeg niet in de hand. Bovendien zal het zeer moeilijk tot onmogelijk zijn om alle achterstanden nog voor het bouwverlof, dat rond de tweede week van juli begint, weg te werken. We moeten nu vooral rekenen op een zeer droge juni om vertragingen zoveel mogelijk aan te pakken', besluit Demeester.