Overslaan en naar de inhoud gaan

Modelclausule voor ziekte tijdens jaarlijkse vakantie

Vakantiedagen overdragen in 2024

Gebruik de modelclausule van Embuild om toe te voegen aan je arbeidsreglement.

Een van de nieuwigheden sinds 1 januari 2024 is dat werknemers, die ziek worden tijdens een periode van jaarlijkse vakantie, deze dagen op een later moment kunnen opnemen als ze voldoen aan een aantal verplichtingen.

Door de Europese arbeidstijdrichtlijn was een aanpassing aan de Belgische vakantiewetgeving noodzakelijk.  Vanaf 2024 behouden alle werknemers het jaarlijks recht op ten minste 4 weken vakantie.

Het KB van 8 februari 2023 vermeldt dat de Europese rechtspraak de lidstaten de verplichting oplegt om de nodige maatregelen te treffen opdat aan alle werknemers jaarlijks een vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken wordt toegekend. Het recht op het jaarlijks verlof moet de werknemer in staat stellen om uit te rusten van de uitvoering van de hem door zijn arbeidsovereenkomst opgelegde taken, en om over een periode van ontspanning en vrije tijd te beschikken.

 

Recht op behoud van vakantie tijdens ziekte

Wanneer de werknemer aan de verplichtingen voldaan heeft, kan hij zijn vakantiedagen die samenvallen met ziekte (en een aantal andere schorsingen*) op een later moment opnemen.

Verplichtingen werknemer

  • De werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn arbeidsongeschiktheid.
  • De werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn verblijfsadres indien hij zich niet op zijn thuisadres bevindt (bv. indien hij zich in het buitenland bevindt).
  • Een geneeskundig getuigschrift voorleggen binnen de normale termijn die van toepassing is in de onderneming. Er is een specifiek model, deze is facultatief.
  • Binnen diezelfde termijn moet de werknemer die zijn niet opgenomen vakantiedagen aansluitend op de lopende vakantieperiode wenst op te nemen, deze vraag meedelen aan de werkgever. De lopende vakantieperiode wordt immers niet automatisch verlengd met de niet opgenomen dagen.
  • Individuele vakantiedagen worden vastgelegd in onderlinge overeenstemming tussen de werknemer en de werkgever.

Verplichtingen werkgever

  • Arbeidsreglement: Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om een clausule op te nemen in het arbeidsreglement met vermelding van de verplichtingen voor de werknemers die van die mogelijkheid gebruik willen maken. Voor de toevoeging van deze bepaling is de formele wijzigingsprocedure arbeidsreglement niet van toepassing.
  • De modelclausule vind je op onze bouwdatabank terug. Je kan die rechtstreeks uit onze bouwdatabank halen via de knop onderin deze pagina.
Event Image

Er zijn de voorbije maanden veel wijzigingen geweest aan de verplichte inhoud van het arbeidsreglement. Denk maar aan de vermelding van het opleidingsrecht, het recht op deconnectie en de opzegtermijnen.

Ben je niet zeker dat je arbeidsreglement nog up-to-date is? Gebruik dan ons model dat je terugvindt op onze bouwdatabank. (Modeldocumenten > Personeelsbeheer > Een werknemer aanwerven) of vraag het bij de adviseurs (zie de contactgegevens onderaan deze pagina).

* Deze nieuwe regeling geldt niet alleen in geval van ziekte maar voor al deze afwezigheden die zich voordoen tijdens een vakantieperiode: ziekte en privé-ongeval, arbeidsongeval, beroepsziekte, moederschapsrust of vaderschapsverlof ('omgezette moederschapsrust'), profylactisch verlof, geboorteverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof.

 

Overdracht van vakantiedagen bij overmacht

Vanaf het vakantiejaar 2024 (dus ten vroegste overdracht naar 2025) kan de werknemer, die door ziekte (of de andere genoemde schorsingen) in de onmogelijkheid verkeert om zijn vakantiedagen in het vakantiejaar op te nemen, zijn vakantiedagen overdragen tot 24 maanden na het vakantiejaar.

Het vakantiegeld wordt uiterlijk betaald op 31 december van het vakantiejaar (voor bedienden, bij arbeiders gebeurt de betaling via het vakantiefonds). De werknemer ontvangt geen vakantiegeld op het ogenblik dat hij zijn overgedragen vakantie opneemt.

 

Rustdagen

Het KB vermeldt niks over arbeidsduurvermindering, inhaalrust overuren of bijkomende uren.


Lees ook: "Wat verandert er in 2024?"

Toegang tot de bouwdatabank is exclusief voor leden van Embuild.

Ben je lid, maar vind je je inloggegevens niet meteen terug? Neem dan contact met ons op.


Bibliotheek > Personeelsbeheer > Aanwerving personeel > Arbeidsreglement


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseurs.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".