Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat verandert er in 2024?

Wat verandert er in 2024 voor de bouwsector

Een nieuw jaar gaat vaak gepaard met nieuwe regels en wetten. Wat verandert er voor de bouwsector in 2024?

Traditioneel gaat de nieuwjaarsdag hand in hand met nieuwe regels en wetgeving of net het tegenovergestelde; bestaande regels die veranderen, uitdoven of niet meer van toepassing zijn.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal veranderingen die in 2024 een impact zullen hebben op de bouwsector.

Sectoraal aanvullend pensioen bedienden

Het sectoraal aanvullend pensioen bedienden

Op 1 januari 2023 trad het sectoraal aanvullend pensioen van de bedienden in de bouw al in voege, maar de RSZ begint pas nu, vanaf het eerste kwartaal van 2024 met het innen van de bijdragen voor dat sectoraal aanvullend pensioen.

In 2024 is de bijdrage daardoor uitzonderlijk 2,60% in plaats van 1,30%.

Meer weten? Contacteer onze adviseurs

Terug Naar Werk-fonds in 2024

Terug Naar Werk-fonds

Uiterlijk 1 april 2024 treedt het Terug Naar Werk-fonds in werking. Een werkgever die zich op medische overmacht beroept om een arbeidsovereenkomst te beëindigen zal 1.800 euro in dat fonds moeten storten. Daarnaast moet hij het ontslag melden aan het RIZIV binnen de 45 dagen na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Aan de andere kant zal de werkgever niet langer verplicht zijn outplacement aan te bieden bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht.

Meer weten? Contacteer onze adviseurs

Event Image
Muur slopen

6% btw voor afbraak en heropbouw

Het verlaagd 6% btw-tarief voor afbraak en heropbouw wordt sterk beperkt vanaf 1 januari 2024. De tijdelijke maatregel wordt vanaf dan definitief verlengd voor particuliere bouwheren, maar wordt niet verlengd voor de verkoop van heropgebouwde woningen.

Meer weten? Contacteer onze adviseur

Fietsvergoeding in 2024

Belastingvrije fietsvergoeding stijgt

De fietsvergoeding, die vrijgesteld wordt van belastingen voor woon-werkverkeer, stijgt vanaf 2024 van 0,27 naar 0,28 euro per kilometer voor PC 124

De verhoging gaat gepaard met een belastingvrij jaarplafond van 2.500 euro.

Meer weten? Contacteer onze adviseurs

Beperking RSZ-vermindering eerste aanwervingen in 2024

Beperking RSZ-vermindering eerste aanwervingen

Vanaf 1 januari 2024 is er nog tot drie werknemers een RSZ-vermindering voor eerste aanwervingen, in plaats van voor de eerste zes.

De RSZ-vermindering voor de eerste werknemer wordt daarnaast beperkt tot een maximum van 3.100 euro per kwartaal in plaats van 4.000 euro per kwartaal. De vermindering blijft wel onbeperkt in de tijd gelden.

Vragen hierover? Contacteer onze adviseurs

Digitaal document voor transport afvalstoffen in 2024

Digitaal document voor transport afvalstoffen

Een aannemer die afvalmateriaal vervoert naar zijn onderneming moet een identificatieformulier voor het transport van afvalstoffen invullen. Dit formulier moet steeds aanwezig zijn in het voertuig.

Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om een digitaal formulier te gebruiken, afgeleverd door een systeem dat door OVAM werd goedgekeurd.

Vragen hierover? Contacteer onze adviseur

6% btw voor warmtepompen verlengd

6% btw voor warmtepompen verlengd

Tot eind 2023 geldt een btw-tarief van 6% voor de levering en plaatsing van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen die jonger zijn dan tien jaar.

Alleen voor de warmtepompen wordt het tijdelijk verlaagd btw-tarief verlengd tot 31 december 2024.

Vragen hierover? Contacteer onze adviseur

Vakantiedagen overdragen in 2024

Vakantiedagen overdragen

In 2023 werden twee wijzigingen aangebracht aan de jaarlijkse vakantieregeling.

  • Vakantiedagen kan je vanaf 2024 overdragen wanneer dit onmogelijk is door een aantal schorsingen (arbeidsongeval, privéongeval, ziekte, beroepsziekte, zwangerschapsverlof, vaderschapsverlof, profylactisch verlof adoptieverlof, pleegouderverlof of pleegzorgverlof). In deze gevallen kan je je verlof opnemen binnen de volgende 24 maanden.

  • Werknemers die ziek worden tijdens een periode van jaarlijkse vakantie kunnen deze dagen op een later moment opnemen als ze voldoen aan een aantal verplichtingen:

    • De werknemer brengt zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte van zijn verblijfsadres indien hij zich niet op zijn thuisadres bevindt en legt hij steeds een geneeskundig getuigschrift voor aan de werkgever binnen dezelfde termijn die reeds werd vermeld in het arbeidsreglement.

    • Het geneeskundig getuigschrift maakt melding van: (a) de arbeidsongeschiktheid, (b) de vermoedelijke duur van arbeidsongeschiktheid en (c) of de werknemer zich met het oog op de controle al dan niet naar een andere plaats mag begeven.

      Uiterlijk op het moment dat hij het geneeskundig getuigschrift voorlegt deelt de werknemer, die gebruik wenst te maken van zijn recht op behoud van zijn vakantiedagen vanaf het einde van de periode van arbeidsongeschiktheid, deze vraag aan de werkgever schriftelijk mee. Deze formaliteiten moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement

Vragen hierover? Contacteer onze adviseurs

Event Image
VLAREMA 9

Afvalinzameling

Naar verwachting wordt in april 2024 VLAREMA 9 van kracht. Er zullen dan nieuwe regels op de afvalinzameling in werking treden met meer selectieve inzameling op de bouwplaats en meer sortering van het afval.

VLAREMA 9 voert ook enkele nieuwe afvalstromen in die aan de bron gesorteerd moeten worden zoals gipskarton en gipsblokken, glaswol, rotswol, niet-teerhoudend afvalpuin en sommige funderingsmaterialen.

Vragen hierover? Contacteer onze adviseur

Bron: Embuild Magazine • editie december 2023

 


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer ons.

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".