Overslaan en naar de inhoud gaan

Stad Gent en Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen tekenen Safety My Priority-charter

Stad Gent en Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen ondertekenen het Safety My Priority-charter

Annelies Storms, Gents schepen voor Facility Management, en Karel Derde, voorzitter van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen, ondertekenden het Safety My Priority-charter.

Op maandagnamiddag 23 augustus engageerde de Stad Gent zich als opdrachtgever om de sensibiliseringscampagne Safety My Priority mee te ondersteunen. Schepen Annelies Storms, die onder meer bevoegd is voor Facility Management, ondertekende het charter samen met Karel Derde, voorzitter van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen.

Met de ondertekening van het charter zetten we extra in de verf dat veiligheid essentieel is

'Met de ondertekening van het charter zetten we extra in de verf dat veiligheid essentieel is, van ontwerp tot uitvoering. We gaan nog meer onze eigen medewerkers én opdrachthouders sensibiliseren en we bekijken hoe we naast de huidige wettelijke bepalingen, in al onze toekomstige bestekken een passage kunnen opnemen om de veiligheid op werven te verhogen, gebaseerd op de bepalingen in dit charter. Hopelijk krijgt dit navolging bij andere overheden en overheidsinstellingen', duidt schepen Storms.

 

Positieve tendens

De sensibiliseringscampagne Safety My Priority werd op donderdag 21 februari 2019 gelanceerd door de Confederatie Bouw tijdens BouwForum, de traditionele opener van het Bouwforum. Het doel? Het aantal arbeidsongevallen in de bouw sterk laten teruglopen.

Aannemers kunnen op de website safetymypriority.be het charter ondertekenen waarmee ze formeel aangeven steeds absolute voorrang te geven aan veiligheid naar en op de werven. Inmiddels is het charter al zo'n 2.600 keer ondertekend.

In april 2021 nam de Confederatie Bouw de gegevens van FEDRIS, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's, onder de loep en becijferde dat in vijf jaar tijd - tussen 2014 en 2019 - het aantal arbeidsongevallen met minstens één dag arbeidsongeschiktheid met 14,2% was teruggelopen in de bouwsector. Over diezelfde periode was dat aantal slechts met 1,1% gedaald over alle sectoren heen. Dat betekent dat het de goede kant opgaat in de bouw, maar we zijn er nog lang niet. Op Europees vlak zit België in het peloton, maar het is de bedoeling om ons op korte termijn onder de koplopers te bevinden. Daarvoor moeten we het aantal arbeidsongevallen met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid kunnen halveren.

Heb je het charter nog niet ondertekend? Toon jouw engagement en geef steeds voorrang aan veiligheid op en naar de werven.