Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdelijke werkloosheid overmacht: protest landbouwers

Tijdelijke werkloosheid overmacht: protest landbouwers

De RVA heeft de volgende richtlijnen meegedeeld in verband met de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid overmacht in te roepen als het werk onmogelijk wordt gemaakt door de acties van de landbouwers.

De situatie kan als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aanvaard, voor zover aan de definitie daarvan is voldaan (een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de partijen, en die de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maakt).
 

Recht op gewaarborgd dagloon

De geviseerde situaties zijn daarbij vooral transportbedrijven, (bouw)bedrijven … die bijvoorbeeld niet op een plaats van bestemming kunnen raken.

Er dient wel rekening te worden gehouden met het recht op gewaarborgd dagloon, wat in voorkomend geval de betaling van een uitkering uitsluit. Het is bovendien niet mogelijk dat bijvoorbeeld voorziene verlofdagen worden omgezet in dagen tijdelijke werkloosheid.

Het gegeven dat de uitvoering van de arbeidsovereenkomst enkel zou worden bemoeilijkt of er minder werk zou zijn, rechtvaardigt geen beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Het gegeven dat de uitvoering van de arbeidsovereenkomst enkel zou worden bemoeilijkt of er minder werk zou zijn, rechtvaardigt geen beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het is evenmin de bedoeling dat de werkgever de werknemers louter “preventief” niet zou laten werken.

Gemotiveerde elektronische aangifte

Hoe dan ook dient de werkgever, die een beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wenst te doen, daartoe een gemotiveerde elektronische aangifte te doen, waarna het plaatselijke werkloosheidsbureau ieder geval op zich zal beoordelen.

 


Lid van Embuild Oost-Vlaanderen en vragen hierover? Contacteer onze adviseurs.

Stel je vraag aan de sociaaljuridische dienst

Vul uw ondernemingsnummer in met alleen cijfers (dus geen BE of puntjes). Geen ondernemingsnummer? Tik dan "0".

Ben je nog geen lid van Embuild Oost-Vlaanderen?

Of je nu net gestart bent als ondernemer in de bouw of al verschillende jaren op de teller hebt, je doet er goed aan je te omringen met professionals.

We informeren jou, staan je bij met praktisch advies en voorzien je van een bouwdatabank met tientallen modelcontracten en documenten.

Ontdek vandaag nog alle voordelen van een lidmaatschap bij Embuild.